Georgië – Actieve rondreis: wandelen, natuur en cultuur | 15 dgn

Actieve rondreis door een fascinerend en indrukwekkend land!

Wat/waar: wandelen, natuur en cultuur in Georgië
Duur: 15 dagen

Deze actieve rondreis door Georgië laat je kennismaken met een prachtig, ruig land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. Wij reizen door dit fascinerende land met haar eeuwenoude cultuur en spectaculaire natuur. Met onze enthousiaste Vlaamse gids Simon en de organisatie van de Georgische Lela, wandelen wij in gebieden waar weinig toeristen komen en we de gastvrije, lokale bevolking ontmoeten.
Je ervaart de rijke geschiedenis en de oude tradities die nog springlevend zijn in Georgië. Wij bezoeken indrukwekkende oudheden en wandelen langs bergen, door bossen, over steppes en bergweiden. Een deel van de bijzonder rijke flora en fauna die wij hier aantreffen, komt alleen in de Kaukasus voor.

Reisroute Georgië

Deze actieve rondreis in Georgië begint in de hoofdstad Tbilisi. Als één van de oudste Christelijke naties is Georgië altijd een kruispunt van culturen en religies geweest. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. In Tbilisi vind je bijvoorbeeld een synagoge, Armeense kerk, moskee, basiliek en een Zoroastrische tempel.

Vanuit Tbilisi gaan we de bergen in en maken verder kennis met dit indrukwekkende land. Later in de week rijden we over de eeuwenoude Military Highway, de enige handelsroute over de bergen van de Kaukasus tussen Rusland en Perzië. We bezoeken tevens eeuwenoude kerken en kloosters langs de zijderoute. Zoals het rotsklooster David Gareja: een indrukwekkende plek met prachtige fresco’s en een fantastisch uitzicht over de Gareja-halfwoestijn.


De Georgische keuken

Op gastronomisch gebied staat Georgie hoog aangeschreven met heerlijke pure maaltijden en uitstekende wijnen. Georgië wordt door deskundigen wel de bakermat van de wijncultuur genoemd. De tafels in Georgië zijn altijd rijk gedekt. Onder leiding van een “tamada” (toostmeester), een typisch Georgisch fenomeen, worden de nodige toosten tijdens het eten uitgebracht. De overvloedige maaltijden smaken zeer goed na een lange wandeling.

Aanvullende informatie

Voor wie
Deze reis is een combinatie van natuur en cultuur. De wandelingen tijdens de reis zijn geschikt voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Er zijn hoogteverschillen tot max. 650 m. De eerste week ligt de nadruk op cultuur en de 2e week op de natuur en wandelen. Ook als er geen specifieke wandeling op een dag wordt gemaakt, heb je elke dag toch wel een aantal km’s in de benen.

Georgië is een land volop in ontwikkeling en met veel contrasten. De wegen en accommodaties kunnen van een ander niveau zijn dan je in West Europa bent gewend. Enige avontuurzin en flexibiliteit is voor deze reis dan ook nodig!

Deze reis wordt aangeboden i.s.m. de Georgische Lela en haar Vlaamse partner Simon. Zij kennen het land goed en willen dit met veel enthousiasme met je delen. Simon begeleidt de reizen, hij is een zeer ervaren en enthousiaste gids.

Accommodaties
Er wordt in Tblisi en Gudaurie in nette hotels op kamers met eigen badkamer verbleven. In het familiehotel in Kazbegi zijn er 2 kamers die een badkamer delen en 2 eigen badkamers zijn op de gang. In de gastenhuizen in Telavi en Ateni hebben ook alle kamers een eigen badkamer. In de dorpen Korsha, roshka en Shatili wordt in zeer gastvrije maar eenvoudige gastenhuizen overnacht op mooie locaties. Hier ervaar je het eenvoudige dorpsleven in de bergen. De kamers zijn soms meerpersoonskamers en de badkamerfaciliteiten worden gedeeld. Het kan zijn dat de groep in 1 of 2 plaatsen over 2 accommodaties wordt verdeeld.

Gezondheid
Hoewel inentingen voor Georgië niet verplicht zijn, worden de standaard vaccinaties zoals DTP en Hepatitis A wel aanbevolen. Andere vaccinatieadviezen kunnen persoonsgebonden zijn. Malaria komt alleen in het oostelijke grensgebied met Azerbeidzjan voor, hier komen wij echter niet. Actuele informatie kun je vinden op: www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria.
Houd er rekening mee dat delen van het land afgelegen en dunbevolkt zijn, in geval van nood zal hulp niet onmiddellijk ter plaatse zijn.

Bagage
Let op! Inmiddels berekenen de meeste luchtvaartmaatschappijen extra kosten voor grote handbagage zoals rolkoffers. De prijzen variëren van € 10 – € 40 per enkele reis. Alleen kleine handbagage 40x30x20cm, passend onder de stoel voor je, mag veelal nog kosteloos mee aan boord.

Data 2024
13/7 niet meer boekbaar
17/8 vertrekgarantie

Prijs: € 2245,00
De prijs is op basis van een 2-persoonskamer. Er zijn slechts 4 x 1-persoonskamers op aanvraag te boeken, de toeslag hiervoor is € 250,-. In het gastenhuis in Roshka (1 nacht) en in Korsha (1 nacht) zijn geen 1-pers. kamer beschikbaar.

Aantal dagen 15
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 8

maximaal: 14

Inclusief

 • vlucht
 • kleine handbagage 40x30x20cm
 • Familie hotel VIP in Tbilisi of equivalent.
 • Hotel ‘GoodAura’ in Gudauri of equivalent.
 • Gastenhuizen in Roshka, Shatili, Telav en Korsha
 • Familiehotel in Kazbegi
 • Transport met AC minibus.
 • Nederlandstalige gids
 • Alle ontbijten
 • 10 diners
 • 4 picknick lunches
 • Bezoek traditionele qvevri- en wijnmakerij
 • wijnproeverij in Telavi
 • proeverij speciale wijnen uit de kelder van de gastheer in Ateni
 • kabelbaan Tblisi

Exclusief

 • Entreegelden (ca. € 35)
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Maaltijden/lunches die niet bij inbegrepen staan
 • ruimbagage € 94,-
 • grote handbagage, zoals rolkoffer € 30,-
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Fooien gids/chauffeur
 • Bijdrage reisgarantiefonds € 9,00 p.p.
 • Boekingskosten € 25,- per boeking

Dagprogramma

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Tbilisi. Transfer naar het hotel in de stad (ca. 20 min.)

Dag 2: Tbilisi
Na het ontbijt en de introductie van de gids is het tijd om te voet de mooie stad met haar lange geschiedenis te bekijken. Kerken, een moskee, synagoge en tempels vind je hier gebroederlijk bij elkaar. We dwalen door smalle straatjes met mooie 19e eeuwse huizen met kleurrijke balkons. We wandelen omhoog naar het kasteel Narikala (4e eeuw), waarvandaan je een prachtig vergezicht over de stad hebt. Liefhebbers kunnen in het Nationaal Museum de unieke gouden schat bewonderen en aan het eind van de dag kun je in de beroemde  zwavelbaden heerlijk ontspannen!
Diner in restaurant en overnachting in hotel in Tbilisi. (O/—/D)

Uitleg: O = ontbijt, L = lunch, LP = lunchpakket, D = diner, de maaltijden die vermeld worden zijn inclusief.

Dag 3: Tbilisi – David Gareja – Telavi
We beginnen de dag met een rit richting het imposante grottencomplex David Gareja. Dit unieke en eeuwenoude complex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw naar deze verlaten plek kwam. Het complex bevat honderden cellen, kerken, kapellen, refters en woonverblijven. Tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunnen we de rust en de gewijde sfeer van deze plaats voelen.
We rijden een klein stukje terug en stoppen ‘in the middle of nowhere’ om een mooie wandeling te maken richting het klooster van Dodo, oftewel Dodo Horn, dat onderdeel uitmaakt van David Gareja. Het klooster is in de eerste helft van de 6e eeuw gesticht en is nog steeds in gebruik en niet open voor bezoek. Kijk hier vooral ook even naar boven want in de lucht zweven vaak Egyptische gieren, keizerarenden, bijeneters etc. en op de grond vind je vele soorten hagedissen.

Reistijd: ochtend ca. 2 u, middag ca. 2 u. Wandeltijd: 2 uur
↑↓ 100 m.
Diner en overnachting in een gastenhuis in Telavi. (O/LP/D)

Dag 4: Kakheti regio
Vandaag verkennen we de beroemde wijnstreek Kakheti. In de ochtend bezoeken we eerst de levendige, kleurrijke lokale markt. Vervolgens rijden we naar het Nekresi klooster (4 -­ 15e eeuw), een korte maar steile wandeling brengt ons bij dit mooie, eeuwenoude klooster gelegen op ruim 600m hoogte.
Wij brengen een bezoek aan één van de weinige qvevri makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar volgens eeuwenoude Georgische traditie wijn in wordt gemaakt en
bewaard. De man die we bezoeken maakt niet alleen de qvevri, maar heeft ook zijn eigen wijn en chacha (sterke drank). Uiteraard proeven we hier van.

In de middag bezoeken wij het landgoed van de 19e eeuwse dichter en edelman Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië en het landgoed was een belangrijk intellectueel centrum. Alexandre bezat tevens de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan.
Reistijd: 1,5 uur. Wandeltijd Nekresi: 1,5 uur.
Diner en overnachting in een gasthuis in Telavi. (O/-/D)

Dag 5: Telavi – Sighnaghi – Bodbe – Tbilisi
In de ochtend bezoeken we de vestingstad Sighnaghi (18e eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerestaureerd. Sighnaghi is beroemd om het prachtige uitzicht op het Grote Kaukasusgebergte: een bron van inspiratie voor vele Georgische schilders.
De tijd in Sighnaghi is vrij te besteden en je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Sighnaghi museum dat de rijke collecties van de 19e-­‐20e eeuw autodidact kunstenaar Niko Pirosmanashvili (Pirosmani) bevat. We zullen ook een bezoek brengen aan het Bodbe klooster (4-­‐17e eeuw). Het klooster doet nu nog steeds dienst als klooster en is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Georgië.

Reistijd: 3 uur.

Overnachting in een hotel in Tbilisi. (O/-­‐/-)

Dag 6: Tbilisi – Kazbegi
Vandaag verkennen we het Nationale Park Kazbegi, wat niet alleen natuurgebied bevat, maar ook dorpen en wegen. Als we, na een aantal korte stops, aankomen bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zullen we de indrukwekkende en heilige berg Kazbek (5047m) zien. Kijkend naar de berg, die hopelijk niet te veel in de wolken ligt, kunnen we al meteen op de heuvel voor ons het 1e wandeldoel voor vandaag waarnemen: Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).

Reistijd: 3 uur 30 min. Wandeltijd kerk: 2 uur. 30 min. ↑↓ 400 m.
Diner en overnachting in een familiehotel in Kazbegi.O/–/D

Dag 7: Kazbegi – Sno vallei – Juta – berg Chaukhebi (3842 m.) – Kazbegi
In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165m). De weg erna toe begint veel belovend met asfalt, maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog
naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude
manier van leven bewaard en heeft daardoor een andere atmosfeer dan bijvoorbeeld Kazbegi. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet van de berg Chaukhebi (2550
m.). Na het wandelen keren we rijdend terug naar Kazbegi.

Reistijd: 1 uur 30 min. Wandeltijd: 4-5 uur ↑↓ 400 m.
Overnachting in een familiehotel in Kazbegi O/–/–

Dag 8: Kazbegi – Truso – Gudauri
Vandaag wacht een mooie wandeling in de Truso vallei op ons. Na ongeveer 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek)
rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen.Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei, die we volgen tot
het verlaten dorp Ketrisi.Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen rond ons heen. Na de wandeling rijden we terug naar het eerder bezochte Gudauri.

Reistijd: 1 uur 30 min. Wandeltijd: 5 uur (mogelijk om naar de ruïnes van een fort te gaan, langs vrouwenklooster) ↑↓ 150 m.
Diner en overnachting in een hotel in het ski resort Gudauri (2200 m)  O/–/D

Dag 9: Gudauri – Ananuri – Bazaleti – Korsha
’s Ochtends na het ontbijt rijden we richting het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir.
Na het bezoek aan Ananuri rijden we naar het Bazaleti meer om daar te lunchen en te ontspannen aan of in het water. Vervolgens rijden we naar het dorpje Korsha, in de regio Khevsureti.
Ons gasthuis in Korsha is tevens een ‘art house’ en de eigenaar is een echte kunstenaar (al het houtsnijwerk in en om het huis is van zijn hand). En hij heeft zelfs het plaatselijke museum
opgericht, dat een goed beeld schetst van het dagelijkse leven vroeger (en nu) in de regio Khevsureti. Dat museum gaan we dan ook bezoeken.

Reistijd: 3 uur.
Diner en overnachting in een gasthuis in Korsha (gedeelde faciliteiten) 
O/–/D

Dag 10: Korsha – Shatili
Vandaag leren we de regio Khevsureti op z’n best kennen met z’n ruwe, pure natuur en mensen. We stoppen onderweg op de Datvis Jvari pas (2676 m.), waar we genieten van de prachtige
vergezichten. Vervolgens wandelen we een stukje naar beneden (de onverharde autoweg volgend) en worden dan weer opgepikt om dan de avontuurlijke rit door de diepe Aragvi kloof
te volbrengen. Als we in Shatili (1400 m.) aankomen, kunnen we op eigen gelegenheid het oude, versterkte fort verkennen.Shatili is een uniek middeleeuws fort met 60 torens, die met elkaar verbonden zijn en zo alle huizen beschermen. ’s Zomers leven er nog redelijk wat families in Shatili, maar in de winter blijven maar ongeveer 5 families. Door de authenticiteit lijkt het op een openluchtmuseum.

Reistijd: 3 uur. Wandeltijd: 2 uur.
Diner en overnachting in een gasthuis in Shatili (gedeelde faciliteiten) O/LP/D

Dag 11: Shatili – Mutso – Shatili
‘s Morgens beginnen we te wandelen vanuit Shatili richting de indrukwekkende ruïnes van het dorp Mutso (1650 m.). Dit bijzondere middeleeuwse dorp is gebouwd op een steile berghelling en bevat tientallen versterkte woningen. In de buurt van Mutso zijn er begraafplaatsen, waar vroeger mensen besmet met de pest heen gingen. Zo konden de gezonde mensen niet zo snel besmet raken met de pest. Een van de begraafplaatsen ligt langs te weg en kunnen we eventueel bezoeken. Daarna wandelen we verder naar Mutso.Als we aan de voet van de berg komen waar Mutso op ligt, kunt u kiezen: ofwel steil omhoog wandelen naar het dorp of beneden bij een soort cafe uitrusten en genieten van het uitzicht. De terugweg is ook een keuze: ofwel met de bus ofwel terugwandelen met de reisleider/gids.

Wandeltijd: 3 uur 30 min. (enkel heen) ↑↓ 350 m.
Diner en overnachting in een gasthuis in Shatili (gedeelde faciliteiten) O/LP/D

Dag 12: Shatili – Abudelauri Meren (2800 m.) – Roshka
Vandaag rijden we naar Roshka (1950 m.) en maken vandaar uit een wandeling naar de bijzondere Abudelauri ‘bergmeren’, die elk een andere kleur hebben (groen, blauw, wit). Na de wandeling rijden we verder naar Korsha.

Reistijd: 3 uur 30 min. Wandeltijd: 4-5 uur ↑↓ 650 m.
Diner en overnachting in een gasthuis in Roshka (gedeelde faciliteiten) O/LP/D

Dag 13: Tbilisi – Uplistsikhe – Ateni
Vandaag stoppen we eerst bij een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn. De gids zal uitleggen hoe deze plek veranderde van een centrum van heidendom tot een centrum van Christendom. Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.We kunnen eventueel ook een korte wandeling maken in de prachtige omgeving.

Reistijd: 2 uur 15 min.
Diner en overnachting in een gasthuis in Ateni O/–/D

Dag 14: Ateni – Mtskheta – Tbilisi
’s Ochtends rijden we naar de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië – Mtskheta.Dit was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de heilige Cappadocische vrouw Nino kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag wordt het sterk gewaardeerd en daarom vindt u hier ook twee UNESCO-werelderfgoedsites. Het spreekt voor zich dat wij beiden zullen bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5e-6e eeuw),
dat over Mtskheta waakt en waarvandaan wij een perfect uitzicht hebben op de volgende UNESCOsite: Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Waar de Jvari kerk je een een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter.

Reistijd: 2 uur 15 min.
Overnachting in een hotel in Tbilisi O/-/-

Dag 15: Vertrek
Transfer naar het vliegveld van Tblisi en vlucht terug naar Amsterdam.

Opmerking: Tijdens de reis met vertrek op 29 juli verblijven wij in Ateni op dag 13 i.p.v. dag 6.

Inschrijven op deze reis

5 reacties

 1. Het was een mooie reis. We hebben echt genoten en veel lof voor de reisleider Simon.
  Ik ben heel tevreden over alles! Ik zal zeker deze reis en jouw organisatie aanbevelen als dit ter sprake zou komen of als ik iemand weet die op zoek is naar reizen die aansluiten bij het aanbod van jullie organisatie. Dank je wel!

  juli 2019

 2. Enerverende reis door een prachtig land met schitterend cultureel erfgoed en een overweldigende natuur. Goed verzorgd en met accommodaties die je kunt verwachten in een land dat nog volop in ontwikkeling is. Maar bovenal met een geweldige, enthousiaste, kundige en lieve reisleider, Simon. Met zijn vrouw Lela als stille kracht op de achtergrond. Een gouden duo zoals iemand uit onze
  (leuke) groep zei. Een zeer aanbevelenswaardige reis!

  augustus 2029

 3. Ik vond het een onvergetelijke reis. Georgië is een bijzonder interessant land en gids Simon wist zowel over de geschiedenis, de cultuur als de natuur veel te vertellen. De wandelingen waren stuk voor stuk fantastisch en de begeleiding door Simon was top.
  Opmerkingen: Ik vond alleen dat de middag aan het meer overgeslagen had kunnen worden (niet zo’n mooie badplaats) en het programma van dag 4 was iets te vol.

  juli 2023

 4. Georgië is een prachtig land waar je mooie wandelingen kunt maken. Er was een goede opbouw van de wandelingen waardoor iedereen mee kon komen. De reisleider Simon is er 1 uit duizenden. Vriendelijk, deskundig, bekwaam, oog voor het individu en de groep. Mede dankzij hem heb ik een onvergetelijke reis genoten. Tijdens de bergwandelingen stond de veiligheid voorop en voelde ik me zeer veilig onder zijn deskundige leiding. De informatie op de website kwam overeen met de praktijk.

  zomer 2023

 5. Een fantastische reis. Ik heb genoten, van het land, de mensen, de gastvrijheid, het eten, de locaties, de reisbegeleiding, de chauffeurs en uiteraard zeker niet onbelangrijk, een hele fijne groep. Geen gemier, gezeur. Mengde zich heel goed. Blij met deze ervaring. Want ik had niet zulke leuke ervaringen met groepsreizen.
  Deze reis is een aanrader! Land, mensen, natuur, eten, drinken, bergen. Ik kom zeker terug!
  Maar bovenal zo fijn dat jullie die reis aanbieden. Ga door! Ik ga zeker vaker met jullie reizen mee. (Roemenie, Albanië….) Dank!

  Juli 2023

Reacties zijn gesloten.