Georgië – Actieve rondreis: wandelen, natuur en cultuur | 15 dgn

Georgië landschap

Actieve rondreis door een mysterieus en indrukwekkend land!

Wat/waar: wandelen, natuur en cultuur in Georgië
Duur: 15 dagen

Deze actieve rondreis door Georgië laat je kennismaken met een prachtig, ruig land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. Wij reizen door dit fascinerende land met haar eeuwenoude cultuur en spectaculaire natuur. Onder begeleiding van de Vlaamse Simon en de organisatie van de Georgische Lela wandelen wij in gebieden waar weinig toeristen komen en wij direct  contact hebben met de lokale bevolking.
Wij maken kennis met de rijke geschiedenis en de oude tradities die hier nog springlevend zijn. Wij bezoeken indrukwekkende oudheden en wandelen langs bergen, door bossen, over steppes en bergweiden. Een deel van de bijzonder rijke flora en fauna die wij hier aantreffen, komt alleen in de Kaukasus voor.

Reisroute Georgië

Deze actieve rondreis in Georgië begint in de hoofdstad Tbilisi. Als één van de oudste Christelijke naties is Georgië altijd een kruispunt van culturen en religies geweest. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. In Tbilisi vind je bijvoorbeeld een synagoge, Armeense kerk, moskee, basiliek en een Zoroastrische tempel.

Vanuit Tbilisi gaan we de bergen in en maken verder kennis met dit indrukwekkende land. Later in de week rijden we over de Military Highway, de enige handelsroute over de bergen van de Kaukasus tussen Rusland en Perzië. We bezoeken tevens eeuwenoude kerken en kloosters langs de zijderoute. Zoals het rotsklooster David Gareja: een indrukwekkende plek met prachtige fresco’s en een fantastisch uitzicht over de Gareja-halfwoestijn.


De Georgische keuken

Op gastronomisch gebied staat Georgie hoog aangeschreven met heerlijke pure maaltijden en uitstekende wijnen. Georgië wordt door deskundigen wel de bakermat van de wijncultuur genoemd. De tafels in Georgië zijn altijd rijk gedekt. Onder leiding van een “tamada” (toostmeester), een typisch Georgisch fenomeen, worden de nodige toosten tijdens het eten uitgebracht. De overvloedige maaltijden smaken zeer goed na een lange wandeling.

Aanvullende informatie

Voor wie
Deze reis is een combinatie van natuur en cultuur. De wandelingen tijdens de reis zijn geschikt voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Er zijn hoogteverschillen tot max. 650 m. De eerste week ligt de nadruk op cultuur en de 2e week op de natuur en wandelen. Ook als er geen specifieke wandeling op een dag wordt gemaakt, heb je elke dag toch wel een aantal km’s in de benen.

Georgië is een land volop in ontwikkeling en met veel contrasten. De wegen en accommodaties kunnen van een ander niveau zijn dan je in West Europa bent gewend. Enige avontuurzin en flexibiliteit is voor deze reis dan ook nodig!

Deze reis wordt aangeboden i.s.m. de Georgische Lela en haar Vlaamse partner Simon. Zij kennen het land goed en willen dit met veel enthousiasme met je delen. Simon begeleidt de reizen, hij is een zeer ervaren en enthousiaste gids.

Accommodaties
Er wordt in Tblisi en Gudaurie in nette hotels op kamers met eigen badkamer verbleven. In het familiehotel in Kazbegi zijn er 2 kamers die een badkamer delen en 2 eigen badkamers zijn op de gang. In het gastenhuis Telavi hebben ook alle kamers een eigen badkamer. In de dorpen wordt in zeer gastvrije maar eenvoudige gastenhuizen overnacht op mooie locaties. Hier ervaar je het eenvoudige dorpsleven in de bergen. In Korsha en Shatili worden de badkamerfaciliteiten gedeeld.

Gezondheid
Hoewel inentingen voor Georgië niet verplicht zijn, worden de standaard vaccinaties zoals DTP en Hepatitis A wel aanbevolen. Andere vaccinatieadviezen kunnen persoonsgebonden zijn. Malaria komt alleen in het oostelijke grensgebied met Azerbeidzjan voor, hier komen wij echter niet. Actuele informatie kun je vinden op: www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria.
Houd er rekening mee dat delen van het land afgelegen en dunbevolkt zijn, in geval van nood zal hulp niet onmiddellijk ter plaatse zijn.

Data 2023
29/7 – 12/8
19/8 – 2/9

Prijs: € 1895,00
De prijs is op basis van een 2-persoonskamer. Er zijn slechts 4 x 1-persoonskamers op aanvraag te boeken, de toeslag hiervoor is € 250,-. In het gastenhuis in Korsha (2 nachten) kunnen wij geen 1-pers. kamer garanderen.

Aantal dagen 15
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 8

maximaal: 14

Inclusief

 • vlucht
 • ruim- en handbagage
 • Familie hotel VIP in Tbilisi of equivalent.
 • Hotel ‘GoodAura’ in Gudauri of equivalent.
 • Gastenhuizen in Korsha, Shatili, Telavi.
 • Familiehotel in Kazbegi
 • Transport met AC minibus.
 • Nederlandstalige gids
 • Alle ontbijten
 • 10 diners
 • 4 picknick lunches
 • Bezoek traditionele qvevri- en wijnmakerij
 • wijnproeverij in Telavi
 • proeverij speciale wijnen uit de kelder van de gastheer in Ateni
 • kabelbaan Tblisi

Exclusief

 • Entreegelden (ca. € 35)
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Maaltijden/lunches die niet bij inbegrepen staan
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Fooien
 • Bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten € 20,- per boeking

Dagprogramma

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Tbilisi. Transfer naar het hotel in de stad (ca. 20 min.)

Dag 2: Tbilisi
Na het ontbijt en de introductie van de gids is het tijd om te voet de mooie stad met haar lange geschiedenis te bekijken. Kerken, een moskee, synagoge en tempels vind je hier gebroederlijk bij elkaar. We dwalen door smalle straatjes met mooie 19e eeuwse huizen met kleurrijke balkons. We wandelen omhoog naar het kasteel Narikala (4e eeuw), waarvandaan je een prachtig vergezicht over de stad hebt. Liefhebbers kunnen in het Nationaal Museum de unieke gouden schat bewonderen en aan het eind van de dag kun je in de beroemde  zwavelbaden heerlijk ontspannen!
Diner in restaurant en overnachting in hotel in Tbilisi. (O/—/D)

Uitleg: O = ontbijt, L = lunch, LP = lunchpakket, D = diner, de maaltijden die vermeld worden zijn inclusief.

Dag 3: Tbilisi – David Gareja – Telavi
We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Dit unieke complex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw naar deze verlaten plek kwam. Tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunnen we de rust en de gewijde sfeer van deze plaats voelen.
Om de grotten met de unieke muurschilderingen te zien, klimmen we de heuvel op naar het voormalige Udabno klooster; een klim die elke zweetdruppel waard is. Hiervandaan hebben wij tevens een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan. In de lucht zweven Egyptische gieren, keizerarenden, bijeneters etc. en op de grond zijn vele hagedissen te bewonderen.

Reistijd: ochtend ca. 2,5 u, middag ca. 2,5 u. Wandeltijd: 2 uur 30 min.
↑↓ 200 m.
Diner en overnachting in een gastenhuis in Telavi. (O/LP/D)

Dag 4: Kakheti regio
Vandaag verkennen we de beroemde wijnstreek Kakheti. In de ochtend bezoeken we eerst de levendige, kleurrijke lokale markt. Vervolgens rijden we naar het Nekresi klooster (4 -­ 15e eeuw), een korte maar steile wandeling brengt ons bij dit mooie, eeuwenoude klooster gelegen op ruim 600m hoogte.
Wij brengen een bezoek aan één van de weinige qvevri makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar volgens eeuwenoude Georgische traditie wijn in wordt gemaakt en
bewaard. De man die we bezoeken maakt niet alleen de qvevri, maar heeft ook zijn eigen wijn en chacha (sterke drank). Uiteraard proeven we hier van.

In de middag bezoeken wij het landgoed van de 19e eeuwse dichter en edelman Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië en het landgoed was een belangrijk intellectueel centrum. Alexandre bezat tevens de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan.
Reistijd: 1,5 uur. Wandeltijd Nekresi: 1,5 uur.
Diner en overnachting in een gasthuis in Telavi. (O/-/D)

Dag 5: Telavi – Sighnaghi – Bodbe – Tbilisi
In de ochtend bezoeken we de vestingstad Sighnaghi (18e eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerestaureerd. Sighnaghi is beroemd om het prachtige uitzicht op het Grote Kaukasusgebergte: een bron van inspiratie voor vele Georgische schilders.
De tijd in Sighnaghi is vrij te besteden en je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Sighnaghi museum dat de rijke collecties van de 19e-­‐20e eeuw autodidact kunstenaar Niko Pirosmanashvili (Pirosmani) bevat. We zullen ook een bezoek brengen aan het Bodbe klooster (4-­‐17e eeuw). Het klooster doet nu nog steeds dienst als klooster en is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Georgië.

Reistijd: 3 uur.

Overnachting in een hotel in Tbilisi. (O/-­‐/-)

Dag 6: Tbilisi – Uplishtiskhe – Ateni
Na het ontbijt doen we inkopen voor een lekkere picknicklunch, daarna  rijden wij via mooie landschappen naar Ateni. Ateni is een bijzondere, rustgevende plek omringd door prachtige natuur. Wij checken in bij ons gastenhuis en maken daar vandaan een wandeling door de indrukwekkende Ateni vallei. We zoeken onderweg een fijne plek op voor onze picknick.
Als er nog voldoende tijd is na de wandeling, kan wie wil, een bezoek brengen aan Uplistsikhe daterend uit 1000 v. Chr. Dit was ooit een immense grottenstad en de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Je kunt hier ronddwalen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn.
In ons gastenhuis in Ateni genieten we van een goede maaltijd van lokale, biologische producten en proeven van de goede hoogwaardige wijnen uit de streek uit de wijnkelder van de gastheer die zelf wijn maakt.

Reistijd: 2 uur / wandelduur 2 – 4 uur, afhankelijk van de wandeling die we kiezen
Diner en overnachting in het gastenhuis in Ateni  (O/—/D)

Dag 7: Gudauri – Kazbegi
Vandaag verkennen we het Nationale Park Kazbegi. Als we, na een aantal korte stops, aankomen bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zullen we de indrukwekkende en heilige berg Kazbek (5047m) zien. Hier bezoeken wij de  Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).
Na een mooie wandeling (ca. 2,5 u)

Reistijd: 3,5 uur. Wandeltijd kerk: 2 uur 30 min. ↑↓ 400 m.
Diner en overnachting in een familie hotel in Kazbegi. (O/–­‐/D)

Dag 8: Kazbegi – Sno valley – Juta –  Mt. Chaukhebi (3842m.) – Kazbegi
In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165m). De weg er naar toe begint veelbelovend met asfalt maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet van de berg Chaukhebi (3842 m.). Na de wandeling keren we terug naar Kazbegi.

Reistijd: 1 uur 30 min. Wandeltijd: 4 – 5 uur. ↑↓ 400 m.
Diner en overnachting in een familie hotel in Kazbegi. (O/-/-)

Dag 9: Kazbegi – Truso – Gudauri
Vandaag maken we een mooie wandeling in de Truso vallei. Na ca. 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek)
rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen. Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei, die we volgen tot het verlaten dorp Ketrisi.
Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen om ons heen. Na de wandeling rijden we terug naar het eerder bezochte Gudauri.

Reistijd: 1 uur 30 min. Wandeltijd: 5 uur ↑↓ 150 m.
Diner en overnachting in een hotel in het ski resort Gudauri (2200 m). (O/-/D)

Dag 10: Gudauri – Ananuri – Korsha
’s Ochtends na het ontbijt rijden we richting het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), van waar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir. We kunnen er ook pootje baden of zelfs een frisse duik nemen. Na het bezoek aan Ananuri rijden we naar het dorpje Korsha, in de regio Khevsureti. Ons gastenhuis in Korsha is tevens een ‘art house’ en de eigenaar is een echte kunstenaar (al het houtsnijwerk in en om het huis is van zijn hand). Hij heeft tevens het plaatselijke museum opgericht, dat een goed beeld schetst van het dagelijkse leven vroeger (en nu) in de regio Khevsureti.

Reistijd: 3 uur.

Diner en overnachting in eenvoudig gastenhuis in Korsha met gedeelde faciliteiten. (O/–/D)

Dag 11: Korsha – Shatili
Vandaag leren we de regio Khevsureti op z’n best kennen met z’n ruwe, pure natuur en mensen. We stoppen onderweg op de Datvis Jvari pas (2676 m.) waar we genieten van de prachtige vergezichten. Vervolgens wandelen we een stukje naar beneden en worden weer opgepikt om de avontuurlijke rit door de diepe Aragvi kloof te volbrengen. Als we in Shatili (1400 m.) aankomen kunnen we op eigen gelegenheid het oude, versterkte fort verkennen. Shatili is een uniek middeleeuws fort met 60 torens die met elkaar verbonden zijn en zo alle huizen beschermen. ’s Zomers leven er nog redelijk wat families in Shatili maar in de winter blijven maar ongeveer 5 families.

Reistijd: 3 uur, wandeling ca. 2 uur.

Diner en overnachting in een gasthuis in Shatili (gedeelde faciliteiten). (O/LP/D)

Dag 12: Shatili – Mutso – Shatili
‘s Ochtends wandelen we vanuit Shatili richting de indrukwekkende ruïnes van het dorp Mutso (1650 m.). Dit bijzondere middeleeuwse dorp is gebouwd op een steile berghelling en bevat tientallen versterkte woningen. In de buurt van Mutso zijn begraafplaatsen waar vroeger de mensen besmet met de pest, werden begraven. Eén van de begraafplaatsen ligt langs te weg en kunnen we eventueel bezoeken. Daarna wandelen we verder naar Mutso.

Aan de voet van de berg aangekomen kun ej kiezen; ofwel flink omhoog naar het dorp met de gids of uitrusten bij een cafeetje en geniten van het prachtige uitzicht. De terugweg is ook een kueze: met het busje treug of teruwandelen met de gids.

Wandeltijd: ca. 3.5 uur (enkel heen dus langer naar wens)  ↑↓ 350 m.
Diner en overnachting in een gasthuis in Shatili (gedeelde faciliteiten). (O/LP/D)

Dag 13: Shatili – Abudelauri Meren (2800 m.) – Korsha
Vandaag rijden we terug richting Korsha. We stoppen in Roshka (1950 m.) en maken vandaar uit een mooie wandeling naar de bijzondere Abudelauri ‘bergmeren’, die elk een andere kleur hebben – groen, blauw, wit. Na de wandeling rijden we verder naar Korsha.

Reistijd: 4 uur. Wandeltijd: 4 -5 uur. ca. 13 km. ↑↓ 650 m.

Diner en overnachting in een gasthuis in Korsha (gedeelde faciliteiten). (O/LP/D)

Dag 14: Korsha – Mtskheta – Tbilisi
’s Ochtends rijden we naar de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië – Mtskheta. Dit was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de heilige Cappadocische vrouw Nino kwam om het land te bekeren. Je vindt hier twee UNESCO werelderfgoed sites. Eén is het Jvari klooster (5e – 6e eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan je een perfect uitzicht hebt op de volgende UNESCO site: Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Waar de Jvari kerk je een persoonlijk en zelfs intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter.
Na dit bezoek rijden we terug naar Tbilisi waar we van onze laatste gezamenlijke avondmaaltijd genieten.

Reistijd: 3 uur.

Overnachting in een hotel in Tbilisi. (O/-‐/-)

Dag 15: Vertrek
Transfer naar het vliegveld van Tblisi en vlucht terug naar Amsterdam.

Opmerking: Tijdens de reis met vertrek op 29 juli verblijven wij in Ateni op dag 13 i.p.v. dag 6.

Inschrijven op deze reis

Het was thuis wel weer even wennen na twee weken in een groep. Het was een erg leuke vakantie. Dank voor de organisatie, dit was waarschijnlijk  best wel even lastig voor jullie met al die vluchtwijzigingen.
Ik vond alles prima geregeld. Georgie leren kennen als een erg fijn land met prachtige natuur!

Tot een volgende keer.

Jeannette 2019

Het was een mooie reis. We hebben echt genoten en veel lof voor de reisleider Simon.
Ik ben heel tevreden over alles! Ik zal zeker deze reis en jouw organisatie aanbevelen als dit ter sprake zou komen of als ik iemand weet die op zoek is naar reizen die aansluiten bij het aanbod van jullie organisatie. Dank je wel!

Ankie en Klaas

Georgië reis juli 2018

Enerverende reis door een prachtig land met schitterend cultureel erfgoed en een overweldigende natuur. Goed verzorgd en met accommodaties die je kunt verwachten in een land dat nog volop in ontwikkeling is. Maar bovenal met een geweldige, enthousiaste, kundige en lieve reisleider, Simon. Met zijn vrouw Lela als stille kracht op de achtergrond. Een gouden duo zoals iemand uit onze ( leuke) groep zei. Een zeer aanbevelenswaardige reis. 

Cobie

Georgiëreis

Indrukwekkend, machtig, verrassend! Georgië is een schitterend land dat veel indruk op ons heeft gemaakt. Onze reisleider Simon kent het land goed en vertelde ons veel. Een aanrader vinden wij! De Georgië groep van 2017

Georgië 15 dgn