Polen actieve natuurreis – groepsreis | 10 dgn

Wandelen, fietsen, kanoën in verrassend Polen

Wat/waar: actieve natuurreis in Noordoost Polen
Duur: 10 dagen

Een mooie gevarieerde en actieve natuurreis in Polen  waarbij wij zowel de prachtige natuur als de bijzondere cultuur van het Noordoostelijke deel van het land ontdekken. Heerlijk wandelen, fietsen en kanoën door deze mooie streek!
We wandelen door het oerbos van Bialowieza, in de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het heuvelachtige Suwalki Landschapspark. Met een lokale boswachter gaan wij op zoek naar wisenten en ander wild. Per fiets en kano verkennen we het voormalige Oost-Pruisen, de Mazurische Meren en riviertjes. Met de kano meanderen we door het rustige boerenland en zien we mogelijk sporen van otter- en beveractiviteiten.
Tijdens de reis maken we ook kennis met Joodse en Tataarse invloeden uit het verleden en ontdekken het idyllische kanaal van Augustow met haar vele, met de hand bediende, sluisjes.
Deze reis is een afwisselende combinatie van natuur en cultuur, mensen en dieren; een ontdekkingstocht door Noordoost Polen

Noordoost Polen

Noordoost Polen is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramische houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon en er kan lekker in gezwommen worden. Je kunt hier dan ook naar hartenlust wandelen, fietsen en kanoën.

 

Natuur en cultuur

Tijdens deze actieve natuurreis in Polen is er ook veel aandacht voor de cultuur in de regio. Wij brengen een bezoek aan een 17e-eeuwse houten moskee, die nog steeds gebruikt wordt door de Tataarse gemeenschap en we proeven hier van speciale Tataarse gerechten. We komen langs de typische houten huizen en de orthodoxe houten kerken in de omgeving.
In Augustow bezoeken we de lokale markt, waar vrouwen hun koopwaar zoals eieren, groenten en paddenstoelen aan de man proberen te brengen. We rijden ook langs het idyllische kanaal van Augustow met haar vele met de hand bediende sluisjes.

 

Grote afwisseling

Al met al is deze natuurreis in Polen een heel afwisselende combinatie van natuur en cultuur, mensen en dieren! Tijdens de reis ontdekken wij de vele facetten van het landschap en het leven in Noordoost Polen!

Aanvullende informatie

Reis
Voor deze natuurreis Polen reizen wij met de slaaptrein van Deventer naar Bialystok en vice versa. Bij ongunstige tijden zullen we ervoor kiezen om niet met de nachttrein te reizen, maar onderweg op de heenreis te overnachten in Berlijn of Szczecin, om de volgende ochtend door te reizen naar Warschau. Op de terugreis kiezen we er soms voor om onderweg in Poznan te overnachten om ‘s ochtends vroeg door te reizen terug naar Nederland.

Accommodaties
In Bialowieza slapen we in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.
In Wolka Karwowska verblijven we op een boerderij op het platteland. De boerderij zelf, is niet meer als boerderij in gebruik. De schuur is stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er twee kamers in het authentieke houten woonhuisje, alsof je in een museum slaapt. De meeste kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen wordt de badkamer gedeeld. Er wordt gekookt op een ouderwets fornuis van keramiek, gestookt op hout. Je krijgt een goede indruk van hoe men vroeger, en soms nu nog steeds, leeft in de houten huizen. We zullen er heel gastvrij onthaald worden. Er wordt op 2-persoons kamers overnacht. Tegen een toeslag kun een 1-persoons kamer boeken. De 1-persoons kamers zijn beperkt beschikbaar.

Maaltijden
Bijna alle maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen.

Type reis
Deze reis is een combinatie van wandelen, natuur en cultuur, wij maken tevens een fiets- en kanotocht. Niveau: 1,5. Er zijn weinig hoogteverschillen.

Data 2024
17/5 vol
2/8 vertrekgarantie
6/9 vertrekgarantie

Prijs: € 1395,- incl. treinreis
€ 1175,- excl. treinreis
1-pers. kamer toeslag € 125,- (beperkt beschikbaar)

Weinig bijkomende kosten tijdens de reis!
Alle maaltijden v.a. avondmaaltijd dag 2 t/m lunchpakket dag 9 zijn inbegrepen.

Aantal dagen 10
Niveau reis 1,5

Aantal deelnemers
minimaal: 5
maximaal: 12

Inclusief

 • heen- en terugreis per trein Deventer – Bialystok
  incl. zit- en ligplaatsreserveringen (6-persoonscouchettes)
 • overnachtingen
 • alle maaltijden van avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 9
 • het lokale vervoer in Noordoost Polen conform programma
 • Nederlandse reisleiding
 • kanohuur
 • deskundige gids oerbos
 • wisentenexcursie met lokale boswachter
 • toegangsgelden nationale parken
 • fietshuur dag 8

Indien je een één- of tweepersoonscouchette wilt, neem contact met ons op!

Exclusief

 • maaltijden tijdens heen- en terugreis
 • dag 3 en/of 4 ’s ochtends optionele fietshuur in Bialowieza ca. € 7,50
 • dag 4 optioneel proeven Tataarse lekkernijen ca. € 5,-
 • toegang Tataarse moskee € 1,- en Biebrza Nationaal Park ca. € 1,50
 • kleine uitgaven in Warschau (musea, bagagedepot, buskaartje etc.)
 • boekingskosten € 25,- per boeking
 • bijdrage reisgarantiefonds € 9,- p.p.

Dagprogramma

Dag 1: Voor de natuurreis Polen vertrekken wij ’s middags per internationale trein vanuit Deventer. In Duitsland reizen we via Berlijn naar Kostrzyn of Szczecin in het uiterste westen van Polen. Daar stappen we over op de directe nachttrein naar Warschau. Er wordt geslapen in 6-persoons couchettes.
Soms zullen we er voor kiezen om onderweg in Berlijn of Poznan te overnachten in een hotel/pension om ’s ochtends vroeg door te reizen naar Warschau.

Dag 2: Na aankomst in Warschau reizen we verder per minibus naar het diep in het bos gelegen dorpje Bialowieza, het dorpje dat haar naam heeft gegeven aan één van de laatste oerbossen van Europa. Onderweg komen we door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerken

.

Dag 3: ´s Ochtends vroeg neemt een lokale gids ons mee diep het oerbos in waar zonder officiële gids niemand mag komen. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. We zien het lijk van een enorme woudreus. Op zijn overwoekerde en vermolmde lichaam staat een nieuwe generatie boompjes keurig in een rijtje.  De vele dode bomen, sommigen met een diameter van meer dan een meter, vormen een ideaal biotoop voor o.a. spechten en uilen. Overal om ons heen zijn bomen vol gaten en hier en daar ontdekken we een spechtensmidse.
De bomen hebben een enorme hoogte. De stamvoeten zijn veelal zwaar bemost en de ondergroei is weelderig zoals het in een bos eigenlijk behoort te zijn. Kans op wroetsporen van wilde zwijnen en prenten van wolven.
Voor de vogelkenners; enkele leuke soorten die je tijdens de voorjaarsreis kunt verwachten zijn withalsvliegenvanger, kleine vliegenvanger, taigaboomkruiper en draaihals. ’s Middags is er voldoende tijd om zelf of met de groep, de zeer uitgestrekte en gevarieerde bossen rondom Bialowieza te verkennen, dan wel te voet of met een huurfiets. Tijdens de najaarsreis, wanneer de bronstijd van de edelherten net begint, zullen we juist wat later het oerbos in gaan, zodat we mogelijk het begin van het burlen kunnen meemaken.

Dag 4: Zij die willen mogen nogmaals voor dag en dauw uit de veren op zoek naar de laatste Wisenten van Europa. Deze Europese Bison komt hier nog in het wild voor. Een lokale boswachter neemt ons op sleeptouw. Hij weet waar deze imposante dieren zich ongeveer ophouden, waardoor de kans groter wordt ze te zien, maar garanties krijgen we niet. Zonder de hulp van lokale kenners wordt het zoeken naar een naald in een hooiberg, zo uitgestrekt is het bos.
Na het ontbijt laten we Bialowieza achter ons en gaan met de bus richting de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg brengen we een bezoek aan een uit de 17de eeuw stammende houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren), nadat ze hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vinden we hier nog een Tataarse gemeenschap. We kunnen ons tegoed doen aan enkele typische Tataarse lekkernijen. Aan het eind van de dag komen we bij ons volgende onderkomen aan. Een kleine voormalige boerderij, heerlijk rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska niet ver van de Biebrzamoerassen.
Overnachting in Wolka Karwowska.

Dag 5: Na een goed en stevig ontbijt maken we ons op voor een zeer gevarieerde wandeling (ca. 20km – 5 tot 6 uur) door het Czerwone Bagno, het ‘rode moeras’. Hier kunnen we wandelend tot diep in de Biebrzamoerassen doordringen. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen en uitwerpselen verraden de aanwezigheid van onder andere de eland en de wolf. De eland laat zich soms ook zien. ’s Avonds bij een kampvuurtje en wellicht onder het genot van een glaasje wodka valt er nog heel wat na te praten. Overnachting in Wolka Karwowska.

Dag 6: ´s Ochtends wandelen we (8km) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boerenlandschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het meer aangekomen gaat onze tocht verder per kano. We volgen de kant van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg zien we mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten. We meanderen door natte graslanden en het vredige boeren land. We komen door een dorpje en varen uiteindelijk de uitgestrekte rietvelden nabij de Biebrzamoerassen in. Na 12 km, vlak voordat het riviertje het eindeloze moeras in duikt, worden we bij ´de laatste brug´ opgepikt.
Overnachting in Wolka Karwowska.

Dag 7: Het Suwalki Landschappark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefenden. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. We wandelen hier over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (17 km).
Onderweg naar het Suwalki Landschappark komen we door het leuke stadje Augustow waar we eerst nog even kunnen rondstruinen op de lokale markt. We vinden hier ook het kanaal van Augustow, gegraven in het begin van de 19de eeuw. Het is een indrukwekkend waterwerk van 102 km lang die een handelsroute mogelijk maakte vanuit het gebied van de Biebrza via de Baltische staten naar de Oostzee. In het idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, allen met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO lijst van Werelderfgoederen.
Overnachting in Wolka Karwowska.

dag 8: Vanaf de boerderij maken we een gevarieerde fietstocht (55km) door voormalig Oost Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boeren landschap als uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en natuurlijk langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes.
Overnachting in Wolka Karwowska.

dag 9: Na het ontbijt rijden we terug naar Warschau. We hebben nog even tijd om Warschau te bezichtigen. ’s Avonds stappen we weer op de trein en overnachten dan wel in de trein of in een hotel/pension in een stad onderweg.

dag 10: In de loop van de middag komen we aan in Nederland.

Inschrijven op deze reis

Leuke en gevarieerde reis door een ongerept deel van Polen.
We hebben wisenten, elanden, kraanvogels en een zeearend gezien. We verbleven in een gezellige boerderij en werden door twee vriendelijke Poolse dames in de watten gelegd. Onze reisbegeleider Jaap wist veel te vertellen over Polen en kende vele vogels, bomen, bloemen en paddestoelen.
De activiteiten waren heel goed te doen, niet te inspannend. Een aanrader dus.

Cobie 2019

Het was een leuke afwisselende reis. De wandeling met een lokale gids in het oerbos was mooi en informatief. Ook de wandeling door het moeras, dat nu grotendeels droog lag, was mooi, alleen er zaten ontzettend veel muggen, maar dat hoort er ook bij.  De kano- en fietstocht waren ook leuk. Door de bezoeken aan o.a. de Tataarse moskee, Wit-Russische grens en begraafplaatsen kom je ook wat meer over de geschiedenis van Polen te weten. De verblijven prima. Het is eten was lekker en echt Pools. Rikus, de reisleider, wist veel te vertellen over de natuur en Polen zelf en had alles goed georganiseerd. De reis van twee dagen met de trein en busje  was wel lang, maar door het korte bezoek aan Berlijn op de heenweg en op de terugweg aan Warschau, Poznan en weer Berlijn, onderbrak het de reis en hadden we toch iets leuks gedaan.

Edwin – juli 2018

Polen actieve natuur en wandelreis

Wij zijn erg tevreden over de reis in Polen. Het was heel afwisselend qua programma en wij vonden het een erg fijne streek, heerlijk rustig en een beetje een ouderwetse sfeer. Wij hebben mooi gewandeld maar ook heerlijk gefietst en met de kano op pad geweest. Wij zijn ooit al eens eerder in Polen geweest maar dat was al weer lang geleden en de hernieuwde kennismaking is goed bevallen! Bedankt voor deze leuke reis! Karen en Els

Polen actieve groepsreis

3 reacties

 1. Hallo Evelien,
  Ik heb genoten van de gehele vakantie. We hebben veel verschillende dingen gedaan en gezien, ook of vooral tijdens de reisdagen. Daarom moest ik af en toe wel een nadenken wat we allemaal gedaan hadden. Ik zat wel eens te denken of een vrije ochtend/middag niet fijn zou zijn maar ik zou zeker niks willen missen uit het programma. Dus eigenlijk helemaal goed.
  Op beide locaties ook heerlijk gegeten. Fijn dat vegetarisch eten nu geen uitzondering en dus geen probleem meer is.
  Jaap is een fijne, rustige en humorvolle reisleider die duidelijk uitlegt wat, waar, hoe en wanneer . Hij heeft ons overal doorheen weten te loodsen en blijft, ondanks dat hij de reis al vele malen heeft gedaan, ook openstaan voor nieuwe dingen. Zijn kennis van de natuur en met name vlinders vond ik erg leuk en leerzaam. En dat geldt ook voor de ‘stagiair’ Sjoerd en de vogels. Prima reisleiders!

  augustus 2022

 2. Polen was voor mij een fijne verrassing; het programma was afwisselend, de accommodaties leuk, het eten goed. Ik heb een fijne tijd gehad! Dank jullie wel.

  Een tevreden reiziger 🙂

 3. Het noordoosten van Polen is een verrassende bestemming. Het is heerlijk rustig en een beetje terug in de tijd. De afwisseling wandelen, fietsen, kanoën vond ik erg leuk. De reisleider wist veel te vertellen waardoor je ook het gevoel hebt dat je de streek echt leert kennen. De omgang met de groep en de groep zelf was ook fijn. Dank voor deze bijzondere ervaring!

  2023

Reacties zijn gesloten.