Praktische informatie wandelreizen

Kleinschalig & duurzaam reizen

praktische_informatie

PRAKTISCHE REISINFORMATIE

Je ontvangt uiterlijk 10 dagen voor vertrek maar over het algemeen eerder, de reisinformatie voor de reis die je bij ons hebt geboekt. Om papierverspilling tegen te gaan, versturen wij veel informatie per email.
Voor veel van onze individuele reizen ontvang je de uitgebreide reisinformatie/”road book” en eventuele kaarten op de plaats van bestemming, voor vertrek ontvang je van ons dan alleen de algemene reisinformatie per email.

ZWAARTE WANDELREIZEN

Praktische informatie
Onze reizen zijn in principe geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en conditie. Let op! De routes die wij tijdens de verschillende reizen lopen, zijn goed te doen, mits je de reis kiest die bij je conditie en ervaring past. Neem bij twijfel contact met ons op. (Berg) wandelen in de vrije natuur betekent wel dat in geval van nood, adequate hulp niet onmiddellijk ter plekke kan zijn!

Bij al onze reizen wordt de bagage vervoerd!

Niveau 1: rustige wandelingen over vlak tot licht heuvelachtig terrein
Niveau 2: wandelingen over heuvelachtig tot bergachtig terrein
Niveau 3: pittige wandelingen door de bergen

Let op! Lees naast het niveau ook goed de beschrijving van de wandelingen. Sommige wandelingen zijn bijvoorbeeld kort maar pittig door het reliëfverschil en/of de ongelijke ondergrond. En houd er rekening mee dat in sommige landen bijv. Turkije en Albanië de paden ruiger zijn dan in veel Europese landen.

GEZONDHEID

Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden voor de meeste landen aanbevolen. Dit zijn injecties die langdurig werkzaam zijn. Voor de verschillende landen gelden tevens enkele persoonsgebonden vaccinatieadviezen, zie hiervoor: lcr.nl en traveldoctor.nl of informeer bij je huisarts.

Teken
Mensen die veel buiten lopen, met name door hoge vegetatie en onder bomen, hebben kans op het krijgen van teken. Teken zijn, afhankelijk van het gebied, actief tussen april en november. Laat je hierover adviseren, kijk op lcr.nl en vaccinatieopreis.nl voor uitgebreide informatie hierover.

ACCOMMODATIES

Wij verblijven tijdens de wandelreizen en actieve vakanties zoveel mogelijk in kleinschalige accommodaties op basis van een 2-persoonskamer (heel soms is er een 3-pers.kamer) met in principe een eigen badkamer. Als je een 1-persoonskamer wilt, geef dit bij boeking aan. Er wordt veelal een toeslag geheven. Indien je alleen boekt en een kamer wilt delen maar er geen andere deelnemer is hiervoor, dien je de 1-persoonskamer toeslag te voldoen. Op een aantal van onze single wandelreizen verblijf je op een 1-persoonskamer zonder extra toeslag. De accommodaties variëren van eenvoudige gastenhuizen tot comfortabele charme pensions/hotelletjes. Wij proberen grotere hotels zoveel mogelijk te mijden.

PASPOORT/ID

Voor de reizen is een paspoort of ID nodig dat/die bij het verlaten van het land ook nog geldig is. Voor reizen buiten Europa geldt over het algemeen een langere geldigheidsduur en heb je soms aan een ID niet voldoende.

GELD

Albanië gebruikt de Lek, € 1,- is ca. 117 Lek
Bulgarije is lid van de EU maar heeft een eigen munteenheid, de Lev (meervoud Leva). € 1,- is 1,96 Leva.
Engeland gebruikt de Engelse  pond, deze is ca. € 1,14 waard
Georgië gebruikt de Lari. € 1,- is ca. 3,00 Lari.
België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Duitsland, Slovenië gebruiken de €.
Roemenië is lid van de EU maar heeft een eigen munteenheid: de Leu (meervoud Lei). € 1,- is ca. 4,42 Lei waard.
Tsjechië, is lid van de EU maar heeft een eigen munteenheid: de kroon (CZK). € 1,- is ca. 23,50 Kronen.
Polen gebruikt de Zloty, € 1,- is ca. 4,45 Zloty waard.
Turkije gebruikt de Turkse Lira, € 1,- is ca. 20 Turkse Lira waard.
Let op! De koersen kunnen schommelen

TIJDZONES

Zowel in Bulgarije, Griekenland, Roemenië als Turkije is het één uur later dan in NL en België. Daar Turkije geen zomertijd meer hanteert is het er in de winter zelfs 2 uur later dan in NL/België. In Georgië is het 2 uur later dan in NL/België.
In Portugal en Engeland is het 1 uur vroeger dan in Nederland/België. In Polen, Spanje, Duitsland, Italië, Slovenië en Tsjechië is het dezelfde tijd als in NL/België.

ALGEMENE PAKLIJST

Noodzakelijk en/of handig om mee te nemen:

 • dagrugzak, groot genoeg, voor lunch, camera, water, jack etc.
 • goede wandelschoenen
 • eventueel wandelstokken
 • waterfles
 • sandalen
 • warme trui/windjack
 • regenkleding
 • bedekking voor je hoofd (sjaal of pet)
 • handdoek
 • eventueel zwemkleding/badhanddoek
 • zaklantaarn
 • zakmes/vork/bordje(voor picknicks)
 • toiletartikelen/zonnebrandcrème
 • paspoort en kopie paspoort
 • geld/bankpasje/pasje reisverzekering
 • EHBO kit o.a. medicijnen tegen verstopping en diarree
 • woordenboekje

VERZEKERINGEN

Deelnemers zijn verplicht een reisverzekering af te sluiten zodat in geval van nood adequate hulp geregeld kan worden. Documenten van de betreffende reisverzekering dienen voor het vertrek van de reis aan de reisorganisatie getoond te worden.
Het is mogelijk om  een annuleringsverzekering af te sluiten, dit loopt via onze partner organisatie Natuurlijk Reizen. Een annuleringsverzekering kun je tot 7 dagen na boeking afsluiten. De kosten zijn ca. 6% van de reissom, 21% assurantiekosten en € 4,50 poliskosten. Klik HIER om een verzekering af te sluiten.

BOEKING/BETALING

Je kunt een reis boeken door het inschrijfformulier volledig ingevuld naar ons terug te mailen. Wanneer je de reis wilt verlengen of andere wensen hebt, geef dit dan meteen bij boeking aan. Na het verzenden van het formulier krijg je automatisch de bevestiging op je scherm. Na ontvangst van het inschrijfformulier sturen wij je een factuur voor de aanbetaling. De aanbetaling is 30% van de reissom plus de boekingskosten à € 20,- per boeking plus de kosten voor het reisgarantiefonds GGTO à € 7,50 per persoon.

De factuur is tevens boekingsbevestiging. Het bedrag, alsmede, indien afgesloten, de premie voor de annuleringsverzekering dienen binnen 3 dagen na ontvangst van de factuur te worden voldaan op bankrekeningnummer: NL38 SNSB 0945 6960 27. Het restant van de reissom dient uiterlijk 4 – 6 weken (afhankelijk van de reis) voor vertrek te zijn overgemaakt op bovengenoemd bankrekeningnummer.

Bij boeking van een reis binnen 6 weken voor vertrek van de reis dient de gehele reissom ineens betaald te worden. Indien men binnen 4 weken voor vertrek boekt kan het zijn dat er extra administratiekosten worden berekend.

Indien een reis wegens onvoldoende deelnemers geen doorgang kan vinden wordt de al betaalde reissom binnen 3 dagen teruggestort op je rekening.

REISGARANTIEFONDS

Earth Tracks/Turkije Natuurlijk is aangesloten bij de GGTO, het garantiefonds voor gespecialiseerde kleinschalige touroperators. De GGTO staat er voor garant dat je het reeds betaalde deel van je reissom terug krijgt indien de touroperator in financieel onvermogen komt. Dit kan zijn vóór je vertrek maar ook tijdens verblijf op locatie.
Bovendien garandeert de GGTO tijdens je verblijf je terugreis indien de touroperator, als gevolg van financieel onvermogen, hier niet meer voor kan zorg dragen. Door de touroperator wordt voor deze garantiestelling een vast bedrag van € 7,50 per deelnemer in rekening gebracht aan de consument. Hiermee wordt het garantiefonds opgebouwd en onderhouden.

LINKS

Turkije Natuurlijk: onze andere site waarop wij wandelreizen in Turkije aanbieden

Wandelreizen Portugal: op deze website vind je al onze wandelreizen in Portugal bij elkaar plus leuke tips

Natuurlijk Reizen: onze partner organisatie die vele mooie reizen aanbiedt

Bijzonderereizensite.nl: vele bijzondere reizen en accommodaties bijelkaar!

VvKR: onze pagina op de site van de vereniging voor kleine reisorganisaties

Trek11.nl: vele info over actieve reizen bijelkaar

Reisorganisaties: vele reisorganisaties bij elkaar

Rewilding Europe – Rhodopi mountains: de Rhodopen zijn onderdeel van “Rewilding Europe”

Bulgarije startpagina.be: veel informatie over Bulgarije

Bulgarije startpagina.nl: veel informatie over Bulgarije

Hikingadvisor.be: boordevol tips over wandelbestemmingen

Wandel-vakanties.startkabel.nl: vele wandelvakanties bij elkaar

DeWandeldate.nl: datingsite voor natuur- en wandelliefhebbers in Nederland en België

OutdoorFriends: ontmoetingsplek voor actieve wandelaars, buitensporters en natuurliefhebbers

Ionian-sailing.com: zeilvakanties in mooi Griekenland

Reisorganisaties.startpagina.be: vele reisorganisaties bijelkaar

Wandelen.uwpagina.nl: vele wandelreizen en sites bij elkaar

Wandelen.goedbegin.nl: vele wandelreizen en wandelinfo bij elkaar

Wandelen.boogolinks.nl: veel wandelinfo

Reisbureausopeenrij.nl: vele reisorganisaties bij elkaar

Duurzaam-reizen.startkabel.nl: duurzaam op reis

Wandelen-uwpagina: veel wandelinfo

Wandeloverzicht.nl: de leukste wandelroutes in jouw buurt!