Engeland – wandelreis Coast to Coast Walk | 10 dgn

Wat/waar: Wandelvakantie in Engeland – Coast to Coast Walk
Duur: 10 dagen

The coast to coast walk is uitgegroeid tot één van de meest klassieke lange afstandswandelingen van Engeland. De wandelingen geven een goed beeld van de mooiste landschappen van Engeland en vormen een perfecte locatie voor een wandelreis. De trail  werd voor het eerst gelopen en beschreven door Alfred Wainwright in 1972. De route is in totaal zo’n 300 km lang en begint aan de Ierse zee, de westkust van Engeland en eindigt aan de oostkust, de Noordzee, bij Robin Hood’s Bay. Onderweg kom je door drie van de mooiste nationale parken van Engeland, die landschappelijk totaal verschillend zijn.


Wandelen door natuurparken

De route start in het Lake District waar je wandelt door steile dalen, langs de oevers van de meren en over afgelegen bergpassen. Dan volgt het kalksteenlandschap van de Yorkshire Dales, beroemd om zijn ingewikkelde patronen in de kalkstenen ondergrond en de ‘dry stone walls’ – muurtjes van los gestapelde stenen. Het oude marktplaatsje Richmond markeert het einde van de Dales. Daarna gaat het wandelpad door de vallei van York en weer omhoog door het golvende heidelandschap van de North York Moors met hier en daar een oude burcht, fort of restant uit de Romeinse tijd. Tegen het einde van de tocht nader je de kust met steile kliffen en vissersdorpjes. 

De eerste reis: het Lake District

Wij hebben de route opgedeeld in drie mooie afzonderlijke wandelreizen van ongeveer 100 kilometer elk. Elke reis doet een ander nationaal park aan. Deze eerste etappe van de coast to coast walk voert door het Lake district, het populairste nationaal park van Engeland, in het graafschap Cumbria. Het Lake district is bergachtig, met diep uitgesleten gletsjerdalen waar totaal 16 grote meren in liggen. Maar er komen nog veel meer kleine meren voor en de hoogste toppen reiken tot 900m.
Dit eerste deel van de Coast to Coast walk, door het Lake District, is ook direct de zwaarste. Er wordt veel gewandeld over rotsachtige paadjes en een aantal dagen worden er hoogteverschillen tot over de 600m overwonnen. De etappes zijn gemiddeld 17 km per dag.


Accommodatie

Tijdens de gehele wandelreis verblijven we in een prachtige voormalige Victoriaanse boerderij op het platteland aan de oever van Ennerdale Water, één van de meest spectaculaire en afgelegen meren in het Lake District. We hebben het huis voor ons zelf. De maaltijden worden door onze kok ingekocht en bereid in onze eigen keuken. Een handje meehelpen wordt gewaardeerd en met diëten houden we uiteraard rekening. Bij het ontbijt maak je elke dag je eigen lunchpakket klaar.

Aanvullende informatie

De reis er naar toe
We reizen met de avondboot van IJmuiden naar Newcastle. Vertrek om 17.30 uur, aankomst om 09.15 uur lokale tijd. Overnachting in 4-persoonshutten. Voor de terugreis maken we gebruik van dezelfde boot en komen om 9.30 uur aan in IJmuiden.
De gehele reis beschikken we over een minibusje, vaak gaat deze al vanuit Nederland mee, een enkele keer kan het voorkomen dat het busje al in Newcastle staat. Wanneer het busje vanuit Nederland meegaat is het soms mogelijk meerdere oppik punten in Nederland af te spreken.

Karakteristiek van de reis
In principe volgen we de gehele reis de wandelroute van de Coast to Coast walk en beginnen we elke ochtend daar waar we de dag ervoor geëindigd zijn. Omdat we over eigen vervoer beschikken en de hele week in dezelfde cottage verblijven, zijn we flexibel en niet gebonden aan de soms lange etappes die in het boekje van Wainwright worden voorgesteld.

Niveau reis
Niveau 2 – 3. Er wordt veel gewandeld over rotsachtige paadjes en een aantal dagen worden er hoogteverschillen tot over de 600m overwonnen. Hier en daar kunnen paden behoorlijk steil zijn maar meestal wel goed begaanbaar. We wandelen ongeveer 17km per dag en wanneer onze chauffeur met het busje onderweg bij de route kan komen, is het soms mogelijk om de wandeling wat in te korten.

Accommodatie
Verblijf op een prachtige locatie in een voormalige Victoriaanse boerderij met 6 mooie slaapkamers, 3 badkamers, eetkamer, keuken en terrassen. We hebben het hele huis voor ons zelf. Verblijf op basis vaneen  2-persoonskamer. Er zijn twee 1-persoonskamers tegen een vergoeding van € 125,- beschikbaar.

Data
17/5 2019

Prijs
€ 1195,- incl. bus en bootreis

Zeer weinig bijkomende kosten

toeslag 1 persoonskamer (2 beschikbaar) € 125,-

Aantal dagen 10
Niveau reis 2 – 3

Aantal deelnemers

minimaal: 5

maximaal: 7

Inclusief

  • heen- en terugreis nachtboot IJmuiden – Newcastle
  • alle overnachtingen
  • alle maaltijden v.a. lunch(pakket) dag 2 t/m lunch(pakket dag 9
  • al het lokale vervoer conform programma met eigen busje
  • deskundige Nederlandse reisbegeleider met veel kennis van de natuur
  • kok/chauffeur

Exclusief

  • maaltijden op de boot tijdens de heen- en terugreis
  • boekingskosten € 15

Dagprogramma

Dag 1. In de loop van de middag verzamelen in IJmuiden,de boot naar Newcastle upon Tyne vertrekt om 17.30. Op de veerboot slapen we in 4-persoons hutten met eigen douche/wc.

Dag 2. Rond 9 uur arriveren we in Newcastle, waarna we in een kleine 3 uur (175km) naar St. Bees aan de Ierse zee rijden. Vroeg in de middag beginnen we aan onze eerste wandeling, het begin van de coast to coast walk. Een mooie kustwandeling met aan de ene kant de steile kliffen van de rotsige kust en aan de andere kant grazige golvende weiden met koeien en schapen. Bij helder weer zien we ver weg op zee de contouren van ‘the Isle of Man’ en aan de overkant van de Solway Firth baai de kustlijn van Schotland.
Op sommige plekken zien we smalle rotsrichels waarop honderden zeekoeten samendrommen, een bijzonder gezicht.
Aan het eind van de wandeling wacht onze chauffeur ons op en rijden we door prachtig heuvellandschap naar de cottage in Ennerdale waar we deze week verblijven.
Wandelafstand: tussen 7,5 en 10km, laagste punt: 0m, hoogste punt 110m.

Dag 3. We beginnen waar we gisteren geëindigd zijn en laten de kust achter ons. We trekken het binnenland in door kleinschalig cultuurlandschap richting het Lake District. We komen door moerassige valleien, donkere bossen en beklimmen grazige hellingen. Voor ons komen de bergen van het Lake District steeds dichter bij. Draai je je om, dan zul je de hele dag de Ierse zee nog in de verte zien liggen.
Tegen het eind van de dag lopen we echt het Lake District binnen en zien we het eerste meer, Ennerdale Water, aan de horizon verschijnen. Ongetwijfeld sluiten we de wandeldag van vandaag af met een pintje in een pub in Ennerdale Bridge.
Wandeling: 16km, laagste punt 10m, hoogste punt 350m.

Dag 4. Een korte transfer brengt ons terug naar Ennerdale Bridge waar we aan onze eerste echte bergetappe beginnen. We wandelen het Ennerdale in, de eerste 5km langs het gelijknamige meer, daarna geleidelijk stijgend tot we in de kom van dit mooie voormalige gletsjerdal uitkomen. Om ons heen torenen indrukwekkende toppen hoog boven ons uit. Ze luisteren naar namen als Great Gable (899m) en Pillar (892m) en behoren tot de hoogsten van het Lake District.
Na een pittige klim laten we het Ennerdale achter ons en lopen we door velden met hoogveen, met overal veenpluis en wollegras en zien we regelmatig zonnedauw en vetkruid, beide vleesetende plantjes. De laatste paar kilometers dalen we flink af naar de Honister Pass, waar we weer worden opgepikt door onze chauffeur en teruggereden naar onze cottage.
Wandeling 17km, laagste punt 100m, hoogste punt 600m.

Dag 5. Aan het begin van de dag komen we door de vallei van Borrodale. We wandelen door dit lieflijke dal langs mooie beken en statige, met mos bedekte, bomen. We komen door typisch Engelse dorpjes en meer gehuchtjes. De schapenweiden worden allen omzoomd door natuurstenen muurtjes.
Na deze groene weelde klimmen we langzaam maar gestaag tot bovenin het dal, een snelstromend beekje steeds naast ons volgend. Overal horen we graspiepers en veldleeuweriken. Zoals elk dal in het Lake Distric, is ook dit dal door gletsjers gevormd wat we terugzien in het landschap. En natuurlijk worden we de hele dag aangestaard door de overal aanwezige schapen. Na een lange en geleidelijke afdaling worden we aan het eind van de wandeling in Grasmere door onze chauffeur opgepikt.
Wandeling 16km, laagste punt 100m, hoogste punt 600m.

Dag 6. Uiteraard beginnen we weer in Grasmere, waar we gisteren geëindigd zijn. We beginnen direct aan een pittige klim, 500 meter stijgen over met varens begroeide hellingen. Hoe hoger we komen, hoe rotsiger het wordt. Boven aangekomen, komen we langs Grisdale Tarn, een mooi kaarmeer. Met een beetje geluk zwemt er een grote zaagbek of horen we een goudplevier roepen.
Naast Grisdale Tarn torent Dollywagon Pike (858m) uit, welke ons het zicht belemmert op één van de hoogste pieken van het Lake District, Helvellyn (949m). Maar wij gaan deze uitdagingen uit de weg en dalen af door het mooie Grisedale, waar weer groenbemoste muurtjes om schapenweiden verschijnen. De wandeling eindigt in Patterdale.
Wandeling 12km, laagste punt 100m, hoogste punt 600m.

Dag 7. Onze laatste wandeldag in het Lake District wordt lang en erg mooi. In Patterdale beginnen we op 125m en klimmen vrijwel direct door naar 500m. Maar dan blijven we het grootste deel van de wandeling op hoogte. We komen langs kleine meertjes en door hoge venen. We genieten van prachtige vergezichten en zien Hayes Water en Brothers Water diep onder ons in de vallei liggen.
Na Kidsty Pike, met 780m het hoogste punt van de Coast to Coast walk, volgt een stevige afdaling naar Haweswater Reservoir. De laatste 6km volgen we de oever van Haweswater om in Burnbanks weer door onze chauffeur te worden opgepikt.
Wandeling 18km, laagste punt 125m, hoogste punt 780m. Er zijn mogelijkheden om de wandeling 5km korter te maken.

Dag 8. Vanuit Burnbanks, een idyllisch gehuchtje, lopen we het Lake District uit en wandelen een heel ander landschap in, de uitlopers van de Yorkshire Dales. Heuvels, begroeid met gaspeldoorn, bloemige weiden en mooie rijk begroeide beekjes, waarlangs zeer oude, dikke essen, eiken en andere bomen groeien. We komen langs de ruïnes van Shap abbey, welke stamt uit 1199.
Na Shap verandert het gesteente en wandelen we een kalkplateau op. Er zijn prachtige bloeiende bermen en allerlei varensoorten en kalkminnende planten tussen grillig uitgesleten kalklagen. Nadat we het 100km punt van onze trektocht zijn gepasseerd lopen we door eindeloze heidevelden en passeren we zowaar een graf, waar Robin Hood zou zijn begraven.
We eindigen de wandeling en het eerste deel van de Coast to Coast walk ter hoogte van Orten en zoeken een gezellige pub uit om van een welverdiende pint en een typisch pub-meal te genieten.
Wandeling 19km, laagste punt 190m, hoogste punt 350m.

Ik ben een bericht kader. Klik op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen.

Dag 9: Na het ontbijt verlaten we voor de laatste keer onze aangename cottage. Om alvast een beetje van het vervolg van de Coast to Coast walk te proeven, rijden we via een mooie route door de Yorkshire Dales, terug naar Newcastle, waar we aan het eind van de middag weer op de boot terug naar IJmuiden stappen.
Overnachting: nachtboot

Dag 10: Rond 9:30 uur Nederlandse tijd komen we weer aan in de haven van IJmuiden en eindigt deze eerste etappe van de Coast to Coast Walk. Misschien zien we je terug op de vervolgreizen.

Inschrijven op deze reis

Uw reisdatum (dd-mm-yyyy)

Gegevens hoofdboeker

2e deelnemer

(Verplicht indien van toepassing)

Aanvullende gegevens


Indien er geen 2-persoonskamer op indeling beschikbaar is, zullen wij de 1-pers.kamer toeslag minus 25% korting berekenen.

De verzekering wordt afgesloten via Natuurlijk Reizen.
De premie bedraagt 6 % van de reissom plus € 4,50 poliskosten en 21% assurantiebelasting.


Heeft u alles ingevuld? Klik dan op verzenden