Italië – Wandelvakantie Italiaanse Alpen individueel | 8 dgn

Wandelen in Monviso natuurpark in de Zuidelijke Italiaanse Alpen

Wat/waar: wandelvakantie Italië – Italiaanse Alpen
Duur: 8 dagen of langer

Deze wandelvakantie in de Italiaanse Alpen, brengt je in Valle Monviso, ietwat verborgen gelegen tegen de Franse grens. Hier kun je in een schitterende omgeving, prachtig wandelen. Vanwege de geïsoleerde ligging ontwikkelde zich hier een eigen dialect en architectuur. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw vertrokken veel inwoners naar de Po vlakte om werk te zoeken. Verstilde schist dorpjes, kapelletjes en kerken met schitterende schilderingen bleven achter. Momenteel wordt door de inspanningen van haar bewoners, Valle Monviso en de omgeving langzaam ontdekt als wandelparadijs.

Met deze individuele wandelreis maak je kennis met het indrukwekkende landschap van deze prachtige streek gelegen in de provincie Cuneo in het Noordwesten van Italië. Het bergachtige deel van deze provincie is dunbevolkt en ontvolkt verder in een hoog tempo. Je maakt deze week afwisselende wandelingen in een prachtig gebied waar je rust en stilte zult ervaren. Hier vind je geen drukke wegen en massatoerisme, wel een ongerept berglandschap, veel zon, bijzonder gastvrije onderkomens en heerlijk Italiaans eten. Je kunt elke dag kiezen uit een lichte of zwaardere tocht.

Wandelen in de Zuidelijke Italiaanse Alpen

Je verblijft in een dorp in de hoge Po vallei, schitterend gelegen op 1300m hoogte aan de voet van de Mont Piso (ook Monviso genoemd), het is onderdeel van het Monviso natuurpark en vlakbij de Franse grens. In dit gebied vind je behalve prachtige natuur, ook mooie traditionele schist dorpen, kerken en oude tradities. Er lopen vele wandelroutes door het gebied waaronder de eeuwenoude “Via del Sale”, oftewel de Zoutroute. In vroeger tijden werd dit pad gebruikt door handelslieden om zout van de kust naar het binnenland te brengen.
Tijdens deze week kun je elke dag kiezen uit een korte en langere wandelvariant. Sommige wandelroutes zijn uitdagend, maar er is altijd wel een prachtig uitzicht waar je kunt stoppen om te genieten en even bij te komen voordat je weer verder gaat.


Kleinschalige accommodatie

Je verblijft deze week in een leuke, kleinschalige accommodatie op een fijne kamer met eigen badkamer. De gastheer en gastvrouw zorgen goed voor je, zijn zeer gastvrij en kunnen je van alles vertellen over de streek. ’s Avonds wordt een lekkere maaltijd voor je bereid in één van de restaurantjes in het dorp.

Aanvullende informatie

Hoe er te komen
Je kunt met de eigen auto naar de accommodatie rijden of met de trein naar Nice reizen en daarvandaan met een huurauto je weg vervolgen. Het is ook mogelijk om de trein naar Turijn te nemen en daar vandaan met een huurauto of met het OV verder te reizen. Indien je helemaal voor het OV kiest reis je met de trein naar Savigliano, ca. 45 km van de accommodatie en daarvandaan reis je met verschillende bussen (niet op zondag) verder of we kunnen een taxi transfer voor je regelen. Je kunt eventueel ook op Turijn vliegen.
Wij kunnen de treinreis voor je regelen, indien je dat wilt.

Deze reis
Je kunt deze reis vanaf 2 personen boeken. De reis is ook langer te maken of eventueel wat in te korten.

Accommodatie & maaltijden
Je verblijft in een kleinschalige accommodatie o.b.v. een 2 pers. kamer met eigen badkamer in het dorp. Het verblijf is o.b.v. half pension: ontbijt wordt verzorgd en de avondmaaltijden worden in één van de restaurantjes voor je bereid. Een lunchpakket kun je kopen bij de accommodatie of je kunt zelf inkopen doen.

Wandelingen
Je kunt elke dag kiezen uit een makkelijke en een zwaardere  wandeling. Het is noodzakelijk om bergwandelervaring te hebben. De wandelingen zijn  gemarkeerd maar je krijgt ook kaartmateriaal mee en ter plaatse uitleg over de routes. Het is handig als je ervaring hebt om op een wandelkaart te lopen. Het is tevens mogelijk om een gids in te huren. in 2023 staan veel wandelingen waarschijnlijk ook  op gps. Let op: de hoogteverschillen genoemd bij de wandelingen is het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de wandeling, het zegt dus niet hoeveel meters je in totaal tijdens de wandeling klimt/daalt.

Data 2023
Op aanvraag in de periode mei – oktober
juni t/m september zijn de beste maanden

Prijzen
€ 645,00
o.b.v. half pension en verblijf op 2-pers. kamer met eigen badkamer

 

Aantal dagen 8
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 2

Inclusief

 • 7 overnachtingen
 • 7 x ontbijt
 • 7 x diner
 • kaartmateriaal en uitleg wandelingen

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunches (eventueel te koop bij de accommodatie)
 • Kosten lokale bus naar Pian del Re, Saluzzo en Manta
 • Entree Casa Cavassa € 5,- en Kasteel van Manta € 12,-
 • Eventuele andere entreegelden
 • boekingskosten € 20 per boeking
 • bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.

Dagprogramma

Dag 1: Aankomst bij de accommodatie in Valle Monviso waar je hartelijk welkom wordt geheten. In de avond wordt er een lekker diner voor je bereid in één van de restaurantjes in het dorp.
Let op: de hoogteverschillen genoemd bij de wandelingen is het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de wandeling, dus niet het totale aantal meters dat je stijgt.

Dag 2: Na een rustig ontbijt kun je kiezen uit één van de wandelingen, een lichte variant of een wat langere variant.
A. Mooie wandeltocht over eeuwenoude muildierpaden langs oude gehuchten. Je wandelt naar Ostana (1.240 mt.), één van de 100 mooiste dorpen van Italië. Hier vind je een prachtig uitzicht over Monviso en zijn bergketen.  Afstand: 7,00 km – hoogteverschil 180 mt. – totale tijd ca. 3 uur.
B. Langere variant van wandeling A met bezoek aan de mooie, karakteristieke dorpen S. Bernardo, S. Antonio en Serre. Afstand 10,5 km. – hoogteverschil 250 mt. – totale tijd ca. 5 uur.

Dag 3: Je kunt weer kiezen uit twee mooie wandelingen.
A. Korte maar prachtige wandeling naar Monte Tivoli (1.792 mt.), een zeer mooie wandeling langs een lariksbos, naar de top van de berg, waar je kunt genieten van een geweldig panorama op de bergrug van Monviso en de Po-vallei. Je zult hier mogelijk de schaapherder ontmoeten. Afstand 4,50 km. – niveauverschil 450 mt. – totale tijd ca. 2,5 uur. Deze wandeling kun je met een andere korte wandeling combineren.
B. Je reist met de auto of bus naar Pian del Re (2.040 mt.) waar de rivier de Po ( de langste rivier van italië) ontspringt. Je maakt hier een wandeling door prachtige landschappen gekenmerkt door het veengebied. Monviso Park heeft een zeer complex ecosysteem met vele bijzondere planten en dieren waaronder de endemische Lanza salamander. Je reist met auto of bus weer terug naar de accommodatie. Afstand 15 km.- niveauverschil 700 mt. – wandeltijd ca. 5 uur.

Dag 4
A. Korte maar zeer mooie wandeltocht naar de S. Giacomo-kapel (1.349 m.). Je wandelt eerst langs een waterkrachtcentrale met verschillende reservoirs. Hierna gaat het verder naar de oude S. Giacomo Kapel, gebouwd in een prachtig gebied. Op de terugweg wandel je langs het mooie en interessante schist dorpje Meire Marco met haar oude huizen (1.430 mt.). Afstand ca. 6 km. – niveauverschil ca. 150 mt. – totale tijd ca. 2.00 uur.
B. Je reist met de auto of bus naar Pian del Re (2040 m). Hiervandaan begin je je wandeltocht naar Quintino Sella Refuge (2.640 m.). Het pad brengt je eerst langs het mooie bergmeer Lago Fiorenza, waar in je op een zonnige dag Monviso ziet weerspiegeld. Hierna gaat het verder naar Lago Chiaretto, met zijn intens blauwe kleur, door naar de Colle di Viso en tenslotte kom je uit bij de Refuge, het belangrijkste startpunt om de bergen te beklimmen. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht op het Lago Grande en de Monviso.  Zwaardere tocht, afstand ca. 11 km. – niveauverschil 600 mt. – totale tijd ca. 5.30 uur.

Dag 5: Vandaag rijd je met de auto of bus naar het mooie Saluzzo (ca. 30 km). Dit is de oude hoofdstad van het markiezaat. Het stadje is gebouwd tegen een helling en in de benedenstad rondom de kathedraal vind je de centrale piazza met vele winkels en barretjes. Saluzzo heeft een prachtig historische middeleeuws stadscentrum met met als belangrijkste monumenten: de San Giovanni kerk met klooster, de Cavassa Residence en de Gotische kathedraal. In de middag kun je het indrukwekkende kasteel van Manta Castle bezoeken. Je vindt hier zeer belangrijke fresco’s uit de gotische periode.

Dag 6:
A. Je reist met auto of bus naar Pian del Re (2.040 m) waar vandaan je een prachtige rondwandeling maakt langs de meest indrukwekkende bergmeren van de Po-vallei: Lago Fiorenza, Lago Chiaretto, Lago Lausetto en Lago Superiore. de meren zijn omgeven door weiden en rotsen en liggen aan de voorkant van de indrukwekkende Monviso. Afstand 7 km. – niveauverschil 350 mt. – totale tijd ca. 3 uur.
A. Je reist met auto of bus naar Pian del Re (2.040 m) waarvandaan je wandelt naar Colle delle Traversette en een bezoek brengt aan “Buco di Viso”, de indrukwekkende voetgangerstunnel in door de bergen heen. Je wandelt verder over een oud muilezelpad, onderdeel van Via del Sale (Zoutpad). Je loopt door indrukwekkende, ruige natuur waar vele marmotten, steengeiten en gemzen leven. Je hebt een prachtig uitzicht op de Franse grens en op de Franse Guil-vallei. Deze tocht is alleen voor ervaren bergwandelaars, afstand 9,5 km. – niveauverschil 900 m. – totale tijd ca. 6 uur.

Dag 7:
A. Wandeltocht naar Meire La Font (1.630 m.),een oud klein dorp dat door herders als zomerverblijf werd gebruikt. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht op de bergrug van Monviso. Je loopt verder naar het gehucht Serre Uberti waar je de rivier de Po oversteekt. Via een mooie bergbrug, langs een kleine bergrivier en door Lariksbos loop je terug. Afstand 5 km, – niveauverschil 300 mt. – totale tijd ca. 2,5 uur.

B. Wandeltocht naar Colle della Gianna (2.525 mt.). Je reist eerst met auto of bus naar Pian della Regina (1.745 mt.). Je volgt hier vandaan eerst een kort stukje langs de weg naar Pian del Re, het pad gaat verder in een prachtige, brede vallei met in voorjaar en zomer prachtige bloemen. Daarna door naar naar de pas die de Po-vallei scheidt van de Pellice-vallei. Je hebt hier prachtig panorama op de bergkammen. Pittige tocht, afstand 13 km. – niveauverschil 780 mt. – totale tijd ca. 6 uur.

Dag 8: Na het ontbijt einde van het programma. Als je langer wilt verblijven is dat natuurlijk mogelijk.

Inschrijven op deze reis

2 reacties

 1. Beste Evelien,
  Op het eerste zicht was de accommodatie een ouderwets gebouw, maar de sfeer was geweldig door Adelaide en Massimo, zij waren een fantastische gastheer en -vrouw, de liefde voor hun regio, de wijze waarop ze gasten ontvangen, de echte interesse in hun gasten, de geweldige tips voor wandelingen, en andere zaken, maakten deze week zeer geslaagd.
  Na het ontbijt bespraken we samen met A en M hun idee van de dag met de wandelkaart erbij, het was gevarieerd met zeer mooie wandelingen.
  Wij zijn niet gewoon om een weekje op B&B te gaan, normaal huren we een huisje en stippelen we zelf wandelingen uit, maar dit was een zeer grote meerwaarde door de info en tips van M en A. Hun gastvrijheid maakte, naast de prachtige wandelingen in een zeer mooie streek, het tot een bijzondere week.

  September 2022

 2. Een hele mooie omgeving, een hele lieve gastheer en gastvrouw en lekker eten en drinken. Wij hebben een fijne week gehad! We vonden het wandelen met de kaartjes soms wel wat lastig maar wij hebben begrepen dat er eerstdaags ook gpx tracks beschikbaar zullen zijn.

  najaar 2022

Reacties zijn gesloten.