De 10 mooiste wandelroutes in Europa

Wandelreizen behoren tot de meest duurzame reizen en zoals al lang bekend is, is wandelen goed voor body & mind.

Van de vele wandelroutes in Europa, hebben wij de 10 mooiste trails om te wandelen voor je op een rijtje gezet. Earth Tracks biedt op deze routes onvergetelijke wandelreizen aan. De bagage wordt voor je vervoerd en je verblijft in accommodaties aan de routes. Wij bieden zowel individuele reizen als single reizen en groepsreizen aan.

1. Lycian way – Zuidwest Turkije
De lycian way leidt door het vroegere Lycië aan de zuidwestkust. Een bergachtige streek met prachtige gevarieerde natuur, uitgestrekte stranden, kleine baaien, kliffen en indrukwekkende vergezichten. Je struikelt hier haast over de vele oudheden die door de vroegere bewoners, de Lyciërs, zijn achtergelaten. Tombes, sarcofagen, tempels, amfitheaters etc. De bevolking van de kleine dorpen is warm en gastvrij.
De Lycian way is in totaal zo’n 500 km lang en een project van de Engelse Kate Clow. Kate wilde oude wandelpaden in ere herstellen en tevens werkgelegenheid creëren voor de lokale bevolking in de betreffende regio’s om op deze manier proberen de leegloop van de dorpen tegen te gaan en de natuur te beschermen. De route is inmiddels een wandelklassieker geworden en een prachtige manier om duurzaam reizen in Turkije te promoten!

Voor meer info over de wandelreizen van Earth Tracks over de Lycian way in Turkije, klik HIER

2. Rota Vicentina – Zuidwest Portugal
De Rota Vicentina brengt je in één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. De nu in totaal 600 km lange wandelroute leidt door de natuurparken Zuidwest Alentejo en Costa Vicenta in het zuidwesten van Portugal.
De Rota Vicentina bestaat uit de Fishermen’s Trail en de Historical Way. Een wandelreis langs de Fishermen’s Trail brengt je langs een ruige, ongerepte kust met stille stranden en steile kliffen.
De Historical way leidt je door het slaperige achterland van de Alentejo en de Algarve. Je volgt de paden die van oudsher werden gebruikt door pelgrims, reizigers en lokale inwoners.
De route is in 2016 gecertificeerd door het Europese label “Leading Quality Trails – Best of Europe” en mag zich nu tot één van de beste wandelbestemmingen in Europa rekenen.

Voor meer info over de individuele, groeps- en single reizen van Earth Tracks over de Rota Vicentina in Portugal, klik HIER

3. Via Franciscana – Italië
Ruim 800 jaar geleden maakte Franciscus van Assisi lange voettochten over het Apennijnse schiereiland, het huidige Italië. Franciscus hield van de natuur en koos voor mooie landschappen. Vele kerken, kloosters en kapelletjes markeren de plekken waar hij is geweest.
De Via Francescana is in totaal 570 kilometer lang en leidt zo veel mogelijk over paden en wegen die Franciscus volgens de kenners moet hebben belopen. De tocht begint in Florence en eindigt in Rome, twee steden die hij meermalen heeft bezocht.
De route gaat door authentieke dorpen, middeleeuwse stadjes en langs eeuwenoude kloosters. Je loopt meestal over stille paden en rustige landwegen met onderweg vele mooie vergezichten.

Voor meer info over de individuele wandelreizen van Earth Tracks over de Via Francescana in Italië, klik HIER

4. Coast-to-Coast Walk – Engeland
The coast-to-coast walk is uitgegroeid tot één van de meest klassieke lange afstandswandelingen van Engeland. De wandelingen geven een goed beeld van de mooiste landschappen van Engeland en vormen een perfecte locatie voor een wandelreis.
De trail werd voor het eerst gelopen en beschreven in 1972. De route is in totaal zo’n 300 km lang en begint aan de Ierse zee, de westkust van Engeland en eindigt aan de oostkust, de Noordzee. Onderweg kom je door drie van de mooiste nationale parken van Engeland, die landschappelijk totaal verschillend zijn.

Voor meer info over onze groepswandelreizen over de Coast-to-Coast Walk in Engeland, klik HIER

5. Nederlands kustpad – Nederland
Het Nederlands Kustpad pad voert door prachtige duingebieden zoals de Kennemerduinen en het Noord-Hollands Duinreservaat. Het is hier mooi in alle seizoenen. Op de route pak je zo nu en dan een stukje strand mee en de zee is altijd binnen handbereik.
De Hollandse Kust heeft echter meer te bieden dan duin en strand. De wandelroute brengt je in historische centra en bij prachtige buitenplaatsen uit de 18e eeuw.
Het pad is met een lengte van 721 kilometer veruit de langste wandelroute van Nederland, het loopt van Sluis in het Zuiden naar Nieuweschans in het Noorden.

Voor meer info over de individuele wandelreis van Earth Tracks over het Nederlands Kustpad, klik HIER

6. Caminho Portugues de Santiago – Spanje
De Caminho Portugues de Santiago is al eeuwenlang één van de belangrijkste pelgrimsroutes naar Santiago. Talloze pelgrims en wandelaars hebben over deze mooie en historische route gelopen.
De wandelreis start in Baiona, één van de meest aantrekkelijke kustplaatsen in Galicië, Spanje en je wandelt de laatste 120 km richting het Noorden naar Santiago de Compostela. De tocht volgt de Caminho Portugues de la Costa tot aan de mooie stad Redondela waar de route overgaat in de Central Camino de Santiago. Het pad loopt verder over het mooie Galicische platteland naar de historische stad Pontevedra en het eeuwenoude kuuroord Caldas de Reis. Padron, een stadje dat nauw verbonden is met de legende van de apostel Jacob, de laatste stop voor Santiago de Compostela.

Voor meer informatie over de individuele wandelreis van Earth Tracks op de Camino naar Santiago de Compostela in Spanje, klik HIER

7. St. Paul Trail – Zuid Turkije
Deze wandelroute is vernoemd naar de apostel Paulus die hier zo’n 2000 jaar geleden tijdens zijn eerste missiereizen rondliep. Een aantal archeologische vindplaatsen op de route herinnert aan deze tijd.
De St. Paul Trail begint aan de zuidkust bij de plaatsjes Perge en Aspendos en voert via eeuwenoude ezelpaden en over Romeinse wegen door het Taurusgebergte en het Merendistrict naar het plaatsje Yalvaç ten noorden van het meer van Eğirdir. De 500 km lange route leidt door ongerept gebied met ruige natuur, langs prachtige canyons en meren, indrukwekkende bergen, dorpjes en antieke steden.
Net als de Lycian Way is dit een initiatief van de Engelse Kate Clow. Zij wilde de oude paden in ere herstellen en d.m.v. duurzaam kleinschalig toerisme werkgelegenheid creëren voor de lokale bevolking om verdere leegloop van het gebied tegen te gaan. De wandelroute biedt een mooie kans voor duurzaam reizen in Turkije.

Voor meer informatie over de individuele en groepswandelreizen van Earth Tracks op de St. Paul Trail in Turkije, klik HIER

8. Norfolk Coast Path – Engeland
Het Norfolk Coast Path volgt de mooie kust van Norfolk ten noordoosten van Londen. Het landschap van dit kustgebied wordt beschouwd als “an area of Outstanding Natural Beauty”. De route leidt langs een afwisselende kustlijn met kliffen, kwelders, moerassen, brede stranden en weidse uitzichten. Daarnaast zijn hier prachtige natuurgebieden met vele vogels en zeehonden te vinden. Langs het pad staan de typische windmolens van Norfolk. De vissersdorpen zijn pittoresk en de badplaatsen aan de route bieden mooie gebouwen in Victoriaanse stijl.
Het Norfolk Coast Path is één van de ‘National Trails’ van Engeland. Deze lange afstandswandelingen zijn volgens veel wandelaars de mooiste wandeltochten die Engeland te bieden heeft. Je herkent ze aan het markeringssymbool van een eikel. Het Norfolk Coast Path is in totaal 135 km lang en heeft tevens enkele mooie rondwandelingen.

Voor meer informatie over de individuele wandelreis van Earth Tracks over het Norfolk Coast Path, klik HIER

9. Caminho Portugues – Portugal
De Caminho Portugues is de Portugese pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Hoewel minder bekend is het eeuwenlang één van de belangrijkste pelgrimspaden naar Santiago geweest en hebben door de eeuwen heen talloze pelgrims deze weg in Portugal belopen.

De Portugese Camino bestaat uit verschillende routes die naar Santiago leiden. Onze 8-daagse wandelreis begint in Porto in het Noorden van Portugal en je wandelt over de centrale route van Ponte de Lima naar Valenca. Daarna keer je via de Atlantische route langs de kust terug naar Viana do Castelo.
Noord Portugal is landelijk, groen, cultuurrijk en traditioneel. Je vindt er mooie oude dorpen, eindeloze wijngaarden, historische steden en rustige stranden.

Voor meer info over de individuele wandelreizen van Earth Tracks over de Caminho Portugues in Portugal, klik HIER

10. De Cuthbert’s way – Engeland & Schotland
De Cuthbert’s Way leidt langs de grens van Engeland en Schotland. Het gebied heeft een roerig verleden en veel restanten zijn daarvan terug te vinden in de vorm van ruïnes van oude spookkastelen en abdijen. De route voert over oude Romeinse wegen, langs eindeloze heidevelden en boven steile kliffen aan de kust, maar ook door lieflijke dalen en bossen.
De St. Cuthbert´s way is een 100 km lange pelgrimsroute welke begint in het Schotse Melrose en via het Northumberland National Park naar de kust loopt. De tocht eindigt op Holy Islands.
De wandelroute volgt de sporen van St. Cuthbert, een monnik uit de 7e eeuw die zijn religieuze leven begon in de abdij van Melrode, later lange tijd bisschop was en zich uiteindelijk terugtrok op de Farne eilanden in Northumberland in Engeland. Hij leefde daar als kluizenaar tussen de vele vogels en zeehonden. In 676 werd door zijn toedoen de eerste wet die vogels beschermde van kracht.
St. Cuthbert werd begraven op Holy island en is 11 jaar na zijn dood heilig verklaard. Hij is de beschermheilige van Northumberland.

Voor meer info over de over de groeps- en single wandelreizen van Earth Tracks over de Cuthbert’s Way in Engeland en Schotland, klik HIER