Tsjechië – Boheemse Woud single wandelvakantie | 8 dgn

Wandelen in Tsjechië, Boheemse Woud

Wat/waar: single wandelvakantie Tsjechië, standplaats
Duur: 8 dagen

Single wandelvakantie in het Boheemse woud in Tsjechië, een prachtig dunbevolkt natuurgebied met in het Tsjechisch de naam Šumava (de ruisende). Šumava is een groene long midden in Europa en is lange tijd als Oostblokgrens ontoegankelijk geweest. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied de natuurlijke puurheid tezamen met zijn unieke flora en fauna uitstekend kunnen bewaren. In het nationale park vind je uitgestrekte bossen, vele stroompjes en rivieren, meertjes, vennen en moerassen welke afgewisseld worden door weiden, akkers, stille dorpen en middeleeuwse burchten. Er zijn vele wandelroutes uitgezet die ons de prachtige omgeving laten zien zowel in het nationale park als ook daarbuiten.

Mooie natuurwandelingen

Het Boheemse Woud is een 200 kilometer lang middelgebergte langs de grenzen van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië in Zuid-Bohemen. Je vindt hier prachtige natuur, rust en ruimte. Bergen afgewisseld met hoogvlaktes, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap. Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken en hier en daar een schijnbaar ingeslapen boerendorp.
Ook andere “bewoners” kun je ontmoeten, zoals herten en reeën en met wat geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerder bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren.


Geschiedenis

Tijdens de Middeleeuwen stond Šumava bekend om de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De versterkte burchten en de historische stadjes zoals Kašperské Hory herinneren aan deze vervlogen tijden.

 

De wandelingen

De wandelingen leiden door een licht bergachtig landschap. De wandelroutes zijn soms flink stijgend en dalend maar er zijn ook langere bijna vlakke stukken. Deze reis wordt begeleid door de Vlaamse Bart die al 25 jaar in dit gebied woont. Tijdens de wandelingen gaat hijzelf of één van zijn medewerkers (Engels en/of Duitssprekend) mee.

Aanvullende informatie

Zwaarte
Wandelingen door licht bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter, lengte tussen de 16 – 24 km. De wandelingen gaan zowel door het Boheemse woud zelf als net daar langs.

Reis met de trein
Voor deze reis wordt gebruikt gemaakt van de ICE dagtrein van elk station in Nederland of België naar Bayerisch Eisenstein

Accommodatie
We verblijven in een leuke, eenvoudige accommodatie in een groot dorpshuis in Boheemse stijl. Het is gelegen in het kleine dorpje Jiricna, midden in het Boheemse Woud, ca. 20 km over de grens Duitsland/Tsjechië. Het is mooi landelijk gelegen en heeft een grote tuin. De uitbater is Bart, een sympathieke Belg die er al 25 jaar woont en het gebied op zijn duimpje kent. Bart organiseert ook outdoor dagactiviteiten vanuit de accommodatie.
Faciliteiten: eetzaal, bar, vuurplaats in de tuin, wifi.
Kamers: 13 functioneel ingerichte 2-persoonskamers, door ons gebruikt voor alleengebruik. De kamers delen een badkamer met één andere kamer, indien je een kamer met eigen badkamer wilt zijn de meerkosten € 45,-.
Maaltijden: ontbijt, diner inbegrepen en 1x lunchpakket..

Deze reis wordt met meerdere reisorganisaties aangeboden. De uitvoering van de reis is in handen van één van onze partnerorganisaties.

Data 2023

Geannuleerd wegens veranderde omstandigheden bij het bedrijf in Tsjechië.

Prijzen
€ 880,- incl. treinreis
verblijf op 1 of 2-pers. kamer voor alleengebruik

 

Aantal dagen 8
Niveau reis 2

Aantal deelnemers
minimaal: 10
maximaal: 16

Inclusief

Elk Nederlands station – Bayerisch Eisenstein v.v. per trein
Transfer Bayerisch Eisenstein-Jiricna  v.v. per minibus
7 overnachtingen in 1- of 2-persoons kamer voor alleengebruik, gedeelde badkamer met 1 andere kamer
7 x ontbijt
7 x diner
1 x lunchpakket
Vlaams sprekende contactpersoon/organisator ter plaatse
Meerdere wandelgidsen afwisselend in het Vlaams, Engels of Duits.
Lokale transfers per minibus naar de wandelingen v.v.

Exclusief

 • Lunch
 • Drankjes bij de maaltijden
 • toeslag voor kamer met eigen badkamer € 45,-
 • Boekingskosten € 20,- per boeking

Dagprogramma

Dag 1: Elk Nederlands of Belgisch station-Bayerisch Eisenstein per trein (vertrek ochtend ca. 8.00 uur, aankomst einde van de middag rond 17.00 uur). Transfer naar Petrovice per minibus (rijtijd ca. 45 min.).

Dag 2: Wandeling, ca. 19 km/6 uur, hoogteverschil ca. 500 m, vanuit Petrovice via “het gouden handelspad” naar de top van de berg Svatobor (845 m). In de 16e eeuw, de bloeitijd van het gouden handelspad, brachten handelslui met paarden en pakezels vele waardevolle spullen de grens over. Een eenvoudige middagmaaltijd is mogelijk bij de uitkijktoren. Daarna volgt een afdaling via Svojšice, Castkov en Strunkov terug naar Petrovice.

Dag 3: Wandeling ca. 24 km/7 uur, hoogteverschil ca. 500 m.  In de ochtend gaan we eerst met de Šumava-bus naar Zelezna Ruda. Van hieruit nemen we de stoeltjeslift naar de berg de Spicak 1.064 m. Wij wandelen tot aan de top van waar wij prachtig uitzicht hebben en verder langs de rivier de Pančir door “de streek van de vergeten dorpen” tot Keply en daarna door het woud tot in Jiřičná. Het merendeel van de wandelroute is dalend.

Dag 4: Wandeling ca. 18 km/6 uur, hoogteverschil ca. 300 m. Wij wandelen naar Nová Viska en Puchverk en aansluitend door de vallei van Kochánov. Hierna volgt een korte stijging en gaat de route langs voormalige zilvermijnen. We picknicken onderweg. Hierna volgt een daling van Mochov naar Horejsi Tesov.

Dag 5: Wandeling ca. 22 km/7 uur, hoogteverschil ca. 450 m. Wij beginnen met een transfer naar het mooie historische stadje Kašperské Hory.  Hier wandeln wij omhoog naar naar de indrukwekkende burcht van Kašperk, de hoogst gelegen vesting van Tsjechië. Het pad leidt ons verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. In de middag gaat de route over de Straz en eindigt in Jiricna.

Dag 6: Wandeling ca. 16 km/6 uur, hoogteverschil ca. 350 m. Vandaag een wandeling met een cultureel tintje, wij wandelen via Kojšice en Loučova naar het mooie oude stadje Hartmanice. We bezoeken hier de synagoge lunchen in het stadje. In de middag leidt de route ons via Dobra Voda en verder naar Karlo. Via “de hel van Hartmanice-Peklo” lopen wij terug naar Jiricna.

Dag 7: Wandeling ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil ca. 450 m. Wij starten met een transfer naar Prášily. Wij maken een prachtige wandeling van het gletsjermeer van Prášil naar de top van de Polednik, de hoogste berg 1.315 m. van deze streek. Bij helder weer zien we vanaf hier zelfs de Alpen liggen! Via een mooi een parallelpad lopen wij terug naar Prášily. Transfer terug naar Jiricna.

Dag 8:  In de ochtend  transfer naar Bayerisch Eisenstein per minibus. Bayerisch Eisenstein – elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek ochtend ca. 9.00 uur, aankomst begin van de avond ca. 18.00 uur).

Let op: afhankelijk van weersomstandigheden kan de reisleider de volgorde van de wandelingen en/of de routes aanpassen.

Inschrijven op deze reis

1 reactie

 1. Beste Evelien,
  De wandelvakantie in het Boheemse woud in Tsjechië was voor mij, en volgens mij voor elk van mijn reisgenoten, een heerlijke week van wandelen, gezelschap en leren over zowel de natuur als de bewogen geschiedenis van dit gebied. De setting en groepssamenstelling was vergelijkbaar met Portugal, maar natuurlijk in een andere omgeving en met andere weersomstandigheden. Enigszins nat op sommige momenten, maar eigenlijk ideaal wandelweer.
  Bart, de eigenaar, heeft zijn organisatie in de afgelopen 30 jaar zeer goed opgezet. Daarnaast blijkt hij zelf een interessante verteller. Bart heeft ons op de accommodatie niet alleen gastvrij ontvangen, maar ook nog een gezellige kampvuuravond bezorgd.
  De keuken (Yana en haar team) was zeer goed en kon ook prima inspelen op onze bijzondere dieeteisen van vegetariërs en koolhydraatarm. Lunchpakketten konden we zelf samenstellen bij het ontbijtbuffet. Elke ochtend was er een ander bijzonder gerecht bij het ontbijtbuffet, naast de basis van brood/broodjes, beleg, yoghurt, muesli’s en fruit uit eigen tuin.
  augustus 2022

Reacties zijn gesloten.