Roemenië – Wandelreis Maramures groepsreis | 8 dgn

Wandelen door een authentieke en gastvrije streek in Roemenië

Wat/waar: groepswandelreis door de noordelijke streek Maramures
Duur: 8 dagen

Ga met ons mee en laat je verrassen door de prachtige Maramures met haar hoge, groene heuvels en gastvrije inwoners! Deze wandelreis brengt je in een streek die altijd een beetje anders is geweest dan de rest van Roemenië. Van oudsher werd de Noordelijke regio Maramures ongemoeid gelaten en ver verwijderd van Boekarest is dit lange tijd zo gebleven. De mensen zijn zeer vriendelijk en open, zij bestaan uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren en Saksen. De gemeenschap staat voor elkaar klaar en deuren worden niet afgesloten.
Door haar geïsoleerde ligging is de Maramures ook één van de meest authentieke streken van Roemenië (en van Europa) met een rijk cultureel erfgoed. Hiertoe behoort o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken, huizen en prachtig bewerkte toegangspoorten. Prins Charles van Wales was zelfs zo onder de indruk van de regio dat hij een aantal traditionele huizen heeft gekocht.

Wandelen door de Maramures

Tijdens deze wandelreis in Roemenië lopen wij door een prachtig groen landschap met flinke heuvels en traditionele houten huizen. We maken ook een mooie wandeling in het gebergte. Het heuvellandschap van de Maramures wordt gedomineerd door kleinschalige landbouw waarbij het merendeel van het werk nog met man- en paardenkracht wordt gedaan. Onderweg komen wij boeren tegen die het land bewerken, herders die met hun kudden ronddwalen en vooral veel paard en wagens. De bergwandeling vormt een mooie afwisseling, hier vinden wij meren, weiden, watervallen en prachtige vergezichten.
.

Roemeense gastvrijheid

Wij wandelen door mooie dorpen met bijzondere architectuur en oude ambachten. De huizen en tuinen worden met zorg onderhouden en zijn veelal kleurrijk om te zien. De mensen zijn trots en werken hard op het land. Ze zijn erg vriendelijk en open, ze maken graag een praatje en nodigen je al snel uit om wat met ze te drinken! Tijdens deze wandelreis zullen we dan ook zeker genieten van de gastvrijheid van het Roemeense platteland.
Als je meer wilt lezen is dit een leuk (hoewel enigszins gedateerd) artikel: https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/romania/articles/Romania-Maramures-is-a-rural-fairytale/

Aanvullende informatie

Vlucht
Vlucht Amsterdam naar Cluj-Napoca.

Zwaarte
Wij wandelen door een prachtig groen landschap met pittige heuvels en maken tevens een wandeling in de bergen. Er wordt gemiddeld zo’n 350 m per dag gestegen, de afdalingen hebben op een aantal dagen wat meer hoogteverschil. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Hoewel de afstanden in km’s niet lang zijn, zijn wij de hele dag op pad mede door de ontmoetingen onderweg.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die zowel de natuur als de cultuur van de Maramures willen ontdekken.

Accommodaties
Tijdens de reis overnachten we in Cluj in een hotel. In de Maramures overnachten wij in kleine, fijne familie pensions en gastenhuizen met veelal grote tuinen. De 2-pers.kamers hebben een eigen badkamer, één nacht worden de faciliteiten gedeeld. Onder het genot van een borreltje worden lekkere streekgerechten voor ons klaargemaakt. Indien er veel mensen een 1-persoonskamer hebben geboekt, kan het zijn dat er in een dorp in twee gastenhuizen wordt verbleven, we gebruiken de maaltijden samen. De kosten voor één 1-pers. kamer (beperkt beschikbaar) zijn € 125.
Deze reis is door ons ontwikkeld maar wordt i.s.m. 2 andere organisaties aangeboden zodat we de vertrekdata bijna altijd kunnen garanderen.

Begeleiding
De reis wordt begeleid door een enthousiaste en ervaren Engelstalige gids die het gebied goed kent en veel contacten heeft in de regio.

Data 2019
28 mei – 4 juni  vertrekgarantie
5 – 12 september

Prijs
€ 995,-
Prijs op basis van volpension (behalve avondmaaltijd dag 1)
Kosten 1-pers. kamer (beperkt beschikbaar) € 125,-

Aantal dagen 8
Niveau reis 2

Aantal deelnemers
minimaal: 6
maximaal: 14

Inclusief

 • vlucht en transfers
 • transfers zoals verder genoemd in programma
 • 7 x ontbijt
 • 6 x picknicklunch
 • 6 x avondmaaltijd
 • accommodatie o.b.v. 2-pers.kamer
 • Enthousiaste, ervaren Engels sprekende gids

Exclusief

 • avondmaaltijd in Cluj
 • eventuele lunch dag 8
 • drankjes
 • eventuele  entreegelden
 • ruimbagage € 25 per enkele reis
 • € 15,00 bijdrage reisgarantiefonds per boeking
 • € 15,00 boekingskosten
 • “zakgeld” van ca. € 50 is meer dan voldoende

Dagprogramma

Dag 1. Vlucht naar Cluj- Napoca, transfer naar het hotel in de mooie universiteitsstad Cluj. Na het inchecken zullen wij in het mooie oude stadsgedeelte wat gaan eten.

Dag 2. Na het ontbijt rijden we met de privé minibus naar de Maramures. We stoppen in de Lapus regio (ca. 2 u rijden), welke is omringd door vulkanische bergen. In dit prachtige gebied maken we onze eerste wandeling. We genieten van indrukwekkende vergezichten  Aan het eind van de middag komen we aan in het mooie dorp Breb met haar traditionele huizen en vriendelijke inwoners. Zelfs Prins Charles was onder de indruk van het dorp en heeft hier een paar mooie traditionele huizen gekocht. We verblijven hier 2 dagen in een mooi traditioneel en comfortabel gastenhuis waar lekker voor ons wordt gekookt.
Transfer totaal: ca. 3 u
Wandeling: ca. 11 km, 350m stijgen, 350m dalen, ca. 4 uur.
 

Dag 3. Culturele wandeldag. Na een korte transfer brengen wij een bezoek aan de prachtige houten kerk in Desesti uit de 18e eeuw. Het is één van de meest indrukwekkende houten kerken van de regio en heeft mooie levendige schilderingen. Hierna rijden wij door naar een oud complex met een watermolen, kledenwasserij en destilleerderij, allen zijn nog in gebruik. We bezoeken in het dorp tevens een leuk klein huismuseum. Een mooie en afwisselende wandeling leidt ons door dorpen, langs mooie kerken en vooral vele vriendelijke mensen voordat wij weer terugkomen in Breb. We wandelen door de straatjes, langs vele mooie traditionele houten huizen en we gaan langs bij de houtbewerker en imker waar we de goede honing proeven. We overnachten weer in Breb.
Transfer: ca. 30 min.
Wandeling: ca. 12 km, weinig reliëfverschil

Dag 4. Vandaag wandelen we door velden en bossen en komen door verschillende mooie dorpen. De boeren zijn op hun land bezig waar het meeste werk nog steeds met paarden- en mankracht wordt gedaan. We bezoeken o.a. de indrukwekkende houten kerk van Poienile Izei, welke op de Unesco lijst staat. Hier in de buurt staat ook het nieuwe uitgebreide kloostercomplex  van Barsana waar je prachtig houtsnijwerk kunt vinden. Wij overnachten in het vriendelijke dorp Botiza in een gastvrije kleine accommodatie waar goed voor ons gezorgd wordt. De gastvrouw is befaamd om haar weefkwaliteiten.
Transfer: ca. 20 min.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 450m dalen, ca. 4,5 – 5 u.

Dag 5. Na een korte transfer maken wij een mooie wandeling naar de dorpen in de omgeving. In het dorp Ieud bezoeken wij de oudste houten kerk in de Maramures welke in de 14e eeuw is gebouwd. Hiervandaan wandelen we naar het dorp Dragomiresti. Ons busje staat op ons te wachten om ons naar het volgende verblijf te brengen in het dorp Salistea se Sus waar we 3 nachten zullen verblijven in een mooie accommodatie met grote tuin. Ook hier worden weer goede maaltijden voor ons bereid.
Transfer: 40 min.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 450m dalen, ca. 5 u.

Dag 6. Vandaag wandelen wij door een ruiger gebied: de Rodnei bergen. Hier ontdekken we het hoogste deel van de Orientaalse Karpaten. We vinden hier bergmeren, weiden en de hoogste waterval van Roemenië. In de Rodnei bergen vind je bijzondere flora en fauna zoals Gentianen, Edelweiss, Kievitsbloemen, Gemsen en Adelaars.Al met al een prachtig gebied!  Aan het eind van de wandeling worden we weer teruggebracht naar ons dorp.
Transfer: 2 x 1 u
Wandeling: korte of lange wandeling
Kort: 13 km, 450m stijgen, 800 m dalen (makkelijke afdaling), ca. 4,5 u
Lang: 18,5 km, 600m stijgen, 950m dalen, ca. 6 – 6,5 u.

Dag 7. Na het ontbijt een korte transfer naar de pas van Setref waar we onze wandeling beginnen. Een mooie route door de hoge heuvels van de Maramures, langs groene weiden, hooimijten en kleine boerderijen. Onderweg komen we waarschijnlijk schaapherders met hun kudden tegen en natuurlijk de boeren met hun paard en wagen.
Transfer: 40 min.
wandeling: 16 km, 350m stijgen, 700m dalen, ca. 5,5 u.

Dag 8. Transfer naar Cluj. Aangekomen in de stad kunnen we lunchen en hierna is er nog tijd om door de oude stad met haar smalle straatje en mooie oude panden te dwalen voordat wij verder rijden naar het vliegveld voor onze vlucht naar Nederland.
Transfer: ca. 3,5 u.
Onder voorbehoud i.v.m. eventuele vluchtwijzigingen.

Inschrijven op deze reis

Uw reisdatum (dd-mm-yyyy)

Gegevens hoofdboeker

2e deelnemer

(Verplicht indien van toepassing)

Aanvullende gegevens


Indien er geen 2-persoonskamer op indeling beschikbaar is, zullen wij de 1-pers.kamer toeslag minus 25% korting berekenen.

De verzekering wordt afgesloten via Natuurlijk Reizen.
De premie bedraagt 6 % van de reissom plus € 4,50 poliskosten en 21% assurantiebelasting.


Heeft u alles ingevuld? Klik dan op verzenden