Roemenië – Individuele wandelreis in de Karpaten | 10 dgn

Prachtig wandelen door de Zuidelijke Karpaten oftewel de Transsylvanische Alpen

Wat/waar: avontuurlijke trektocht in de Zuidelijke Karpaten
Duur: 10 dagen

Individuele avontuurlijke wandelreis door de spectaculaire landschappen van het Nationale park Piatra Criului en aan de voet van het Bugeci gebergte in de Zuidelijke Karpaten oftewel de Transsylvanische Alpen. Je wandelt door bergen en hoge heuvels met een zeer diverse flora en fauna. Op de bergweiden vind je de schaapherders met hun kudden. In de heuvels tref je kleinschalige landbouw aan, waar veel van het werk nog met man- en paardenkracht wordt gedaan. Je wandelt door traditionele dorpen met vriendelijke en gastvrije inwoners.
Je verblijft tijdens de wandeltocht in kleine  accommodaties en de bagage wordt voor je vervoerd. De reis begint in de interessante en bruisende stad  Boekarest, op de terugweg verblijf je een nacht in de mooie middeleeuwse stad Brasov.

Zuidelijke Karpaten of Transsylvanische Alpen

De Karpaten strekken zich uit over zeven landen en vormen een brug tussen Noord-, Zuid- en West- Europa. Ze hebben een ongekende biodiversiteit en zijn van groot belang voor de verspreiding van planten en dieren over het hele continent.
De Zuidelijke Karpaten worden ook wel de Transsylvanische Alpen genoemd. Zij vormen het zuidwestelijke sluitstuk van de boog van de Karpaten. Een prachtig gebied met bergmassieven, waaronder de Bucegi. Op de bergweiden vind men vele zeldzame plantensoorten en in het voorjaar bloeien de weiden uitbundig. Je treft hier vele vogels aan en ‘s nachts kan je de roep van de oehoe horen.


Roemeense gastvrijheid

Tijdens deze wandelreis wandel je door ruige berglandschappen met indrukwekkende kloven en spectaculaire uitzichten, afgewisseld met lieflijke weiden en hoge groene heuvels. Onderweg kom je door traditionele dorpen waar de mensen vriendelijk en gastvrij zijn, ze nodigen je al snel uit om wat met ze te drinken! De streek staat ook bekend om haar goede traditionele kazen waar je zeker van moet proeven! Eén van de wandelingen brengt je ook bij het kasteel van Bran dat dateert uit de 14e eeuw. Het hooggelegen sprookjesachtige slot staat beter bekend als het kasteel van Dracula!

Aanvullende informatie

Startpunt
Het start- en eindpunt van deze reis is Boekarest of Brasov.

Startpunt Boekarest

Boekarest is een bruisende en interessante stad. Vanaf het vliegveld kun je op verschillende wijzen hier komen: https://getbybus.com/en/blog/airport-bus-bucharest/ Wij regelen de treinkaartjes vanaf het treinstation Gara de Nord naar Brasov en je reist met een privé transfer verder naar Magura. Het handigst is om de trein van 15.15 uur vanaf station Bucuresti Nord naar Brasov te nemen. Je komt om 17.37 aan, een privé transfer brengt je naar Magura.
Aan het einde van de wandeltocht reis je naar Brasov en verblijft daar 1 nacht om deze mooie Middeleeuwse stad te verkennen.

Startpunt Brasov
Brasov is een mooie Middeleeuwse stad. Als je wilt, kun je vanuit Nederland met de trein naar Brasov reizen en daar vandaan met de reis beginnen. De kosten voor de eerste nacht in Boekarest en de treintickets naar Brasov worden dan van de reissom afgehaald.

Zwaarte
Niveau 2/3 – minimaal 2 deelnemers. Je wandelt door een berg- en hoog heuvellandschap met hoogteverschillen tussen de 350 – 900 m. De wandelingen variëren van 3,5 – 6,5 uur per dag. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en bergwandelervaring. Ervaring met individueel lopen in de bergen is nodig. De bagage wordt voor je vervoerd.
De wandelingen zijn voor 90% gemarkeerd, de overige 10% loop je aan de hand van kaarten, een goede routebeschrijving. Er zijn ook gpx tracks beschikbaar.
Let op! Begin mei kan het voorkomen dat er nog sneeuw op sommige trails ligt, het is dan alleen mogelijk om de kortere routes te lopen.

Accommodaties
Tijdens de wandeltocht overnacht je in kleinschalige accommodaties o.b.v. een 2-persoonskamer met een eigen badkamer. Tijdens één overnachting zijn er gedeelde faciliteiten. In Boekarest en Brasov verblijf je in centraal gelegen, comfortabele accommodaties.

Volpension
De reis is op basis van volpension tijdens de wandeltocht. Het verblijf in Boekarest en Brasov is op basis van logies/ontbijt.

Data 2024
periode begin mei tot half oktober
In de zomer kan er een toeslag bijkomen i.v.m. hogere prijzen van de accommodaties in de steden.

Prijs:
€ 865,00 p.p. op basis van volpension tijdens wandeltocht /excl. vlucht
1-persoonskamertoeslag € 160,-

 

Aantal dagen 8
Niveau reis  2/3

Aantal deelnemers
minimaal 2

Inclusief

 • welcome meeting in Bucarest
 • treinticket Boekarest – Brasov retour
 • privé transfer Brasov – Magura
 • privé transfer Simon – Brasov
 • bagagevervoer
 • transfers zoals verder genoemd in programma
 • 9 x ontbijt, 6 x picknick, 7 x diner
 • 1 x overnachting Boekarest in comfortabel hotel logies/ontbijt
 • 1 x overnachting Brasov in comfortabel hotel logies/ontbijt
 • 7 overnachtingen in de dorpen o.b.v. 2-pers.kamer
 • praktische informatie, kaartmateriaal, Engelstalig roadbook, gpx tracks
 • Engelstalig contactpersoon
 • Ultrasonic hondenverjager (te leen tegen borg € 50) voor eventuele ontmoetingen met herdershonden

Exclusief

 • treinreis/busreis of vlucht naar Boekarest
 • drankjes tijdens de maaltijden
 • lunch/diner in Boekarest en Brasov
 • transport vliegveld of hotel naar treinstation en vice versa
 • indien gewenst: pepperspray bij eventuele ontmoetingen met herdershonden € 15
 • bijdrage reisgarantiefonds € 9,- p.p.
 •  boekingskosten€ 25,- per boeking

Dagprogramma

Dag 1. Aankomst in de bruisende en interessante stad Boekarest. Onze lokale contactpersoon ontmoet je deze dag of de volgende dag in het hotel in Boekarest. Je ontvangt kaarten, het roadbook en verdere informatie over de wandelreis.

Dag 2. Je reist vandaag met de trein van Bukarest naar Brasov (2.45 uur). In  Brasov wordt je opgewacht en brengt een transfer je in ca. 1 uur naar Magura. Je verblijft in een accommodatie in Magura waar ’s avonds een lekkere maaltijd voor je wordt klaargemaakt.

Dag 3. Prachtige wandeling in de Piatra Craiului (Koning’s Steen) bergen naar de authentieke berghut van Curmatura. Je hebt spectaculaire uitzichten vanaf de hut waar je kunt genieten van een speciale traditionele lunch, soep en een heerlijke taart. Vanaf de hut terug naar het gastenhuis kom je bij de indrukwekkende kloven van Zarnesti met 200m hoge wanden. Overnachting in accommodatie in Magura, waar ’s avonds weer een maaltijd voor je wordt bereid. Wandelduur: ca. 14 km – 5 uur, 720m stijgen, 720m dalen.  

Dag 4. Vandaag wandel je over een bergkam richting het kasteel van Bran. Het kasteel is in de 14e eeuw gebouwd om migrerende volkeren tegen te houden. Later beschermde het Transylvanië tegen de Ottomaanse invasies. Het kasteel wordt ook geassocieerd met het karakter Dracula, welke gebaseerd was op Vlad Tepes, de Prins van Wallachia. Aan het eind van de wandeling een transfer terug naar het gastenhuis in Magura waar in de avond weer een goede maaltijd voor je klaarstaat. Wandelduur: ca. 9 km – 3,5 u, 390m stijgen, 640m dalen. 

Dag 5. Vandaag maak je weer een wandeling in de mooie Piatra Craiului bergen. Je wandelt over bergweiden, langs schaapskooien, door bossen en dorpen. In sommige dorpen lijkt de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Je eindigt de wandeling in één van de mooie, traditionele bergdorpen. Overnachting in een eenvoudige accommodatie in Ciocanu waar weer goed voor je wordt gezorgd door de gastvrije eigenaren. De badkamerfaciliteiten worden hier gedeeld. Wandelduur ca.17 km – 5,5 uur, 690m stijgen, 550m dalen. .

 

Dag 6. Vandaag laat je de Piatra Craiulu bergen achter je en maak je een mooie  wandeling. Je loopt door fotogenieke landschappen en kleine dorpen met mooie traditionele huizen aan de voet van de Bucegi bergen. De lokale bevolking houdt hier traditiegetrouw vee en produceert goede kazen. Overnachting in een gastenhuis in Moiecu de Sus waar ’s avonds weer een maaltijd voor je wordt bereid. Wandelduur: ca. 16 km – ca. 5 uur, 510m stijgen, 680m dalen.

Dag 7. Vandaag wandel je in het Bucegi massief, een pittige maar prachtige wandeling door magnifieke landschappen en zicht op de indrukwekkende Strunga bergwand. Je wandelt over 2 passen, de Strunga en de Strungalita en passeert een berghut bij de voormalige Transylvanié – Wallachije grens. Overnachting weer in Moieciu de Sus met avondmaaltijd. Wandelduur ca. 13 km, 830m stijgen en 830m dalen. Je kunt de wandeling verlengen met ca. 4.7 km, stijgen 150m, 200m dalen.

Dag 8. Vandaag kun je uit 3 wandelingen kiezen in de Bucegi bergen.Vanaf juni kun je hier schaapherders met hun kudden tegenkomen. Probeer zeker van de kaas te proeven die zij zelf produceren. Geniet van de indrukwekkende landschappen op deze laatste wandeling. Overnachting in een accommodatie in Simon waar de avondmaaltijd ook weer verzorgd wordt.
Wandelduur:
ca. 9km, 350m stijgen, 420m dalen
ca. 15km, 550m stijgen, 600m dalen
ca. 18,5km, 680m stijgen, 760m dalen

Let op! Als je deze tocht begin mei doet, kan het zijn dat er nog sneeuw ligt. In dat geval is deze wandeling niet mogelijk en wordt deze vervangen door een transfer naar Brasov plus overnachting.

 

Dag 9. Transfer van Simon naar Brasov (ca. 45 min.) waar je een nacht verblijft in een fijn hotel centraal gelegen in deze mooie Middeleeuwse stad. Je kunt hier heerlijk dwalen door het oude centrum, langs prachtige gebouwen en vele terrasjes.  

Dag 10. Per trein reis je terug naar Boekarest (ca. 2.45 u).

Inschrijven op deze reis

4 reacties

 1. Ha Evelien, het was prachtig en uitstekend verzorgd. Na de trekking zijn we nog een week gaan kanoën in de Donaudelta.
  Roemenië heeft overigens een enorme potentie als het gaat om wandeltochten. Het land is zeer afwisselend en heeft een rijke cultuur. Roemenen zelf wandelen ook graag en er zijn veel goede paden (vaak over de oude ‘ transhumance’ routes) Inmiddels zijn er veel wandelingen geüpload in allerlei apps. Daarnaast zijn de pensions veel beter dan een aantal jaren geleden en voldoen ruimschoots aan westerse kwaliteitsnormen.

  Dank voor het organiseren!
  Hartelijke groet
  juli 2022

 2. Wij hebben een heerlijke wandelvakantie gehad in Roemenië. Alles was prima geregeld. Vriendelijke mensen en een afwisselend landschap. Een aanrader wat ons betreft!
  Vriendelijk bedankt!

  Mei/juni 2023

 3. Vakantie was heel gaaf, mooi en bijzonder land, aardige mensen, wel pittige wandelingen voor ons zestigplussers!
  De bergen in Roemenië zijn niet zo makkelijk beklimbaar! Helaas waren een aantal honden erg intimiderend en we durfden ze een paar maal niet te passeren, wat resulteerde in zware afdalingen.

  Juni 2023

 4. Een hele mooi reis, wij hebben hem met zijn zessen gemaakt. Een mooi en divers landschap lieve mensen. wij verbleven in leuke guesthouses, wel onderling grote verschillen maar overal goed. We kregen bij aankomst in Boekarest uitleg over de routes en gedetailleerde route kaarten en een roadbook. Het was prima geregeld. De wandelingen waren fantastisch, soms was het begin van de wandeling even moeilijk te vinden.
  Echt een reis voor mensen die van een actieve vakantie houden!

Reacties zijn gesloten.