Griekenland – Wandelreis Kreta groepsreis | 8 dgn

Wandelreis Kreta

Wat/waar: wandelen op Kreta – Griekenland, verblijf in 4 plaatsen
Duur: 8 dagen

Kreta heeft een imago van zon, zee en strand maar wie iets verder kijkt, ziet een schitterend eiland met een enorme variatie aan natuur, cultuur en gastronomie. Tijdens deze wandelreis ontdekken wij de diverse natuur en rijke cultuur en laten we je graag op een bijzondere manier kennis maken met dit prachtige en veelzijdige eiland. Wij komen op prachtige plekken, ontmoeten de lokale bevolking en proeven heerlijke, lokale gerechten en producten. De wandelingen leiden over prachtige kustpaden over de kliffen tot mooie tochten in de bergen en door de indrukwekkende Samaria kloof. We genieten tijdens de wandelingen volop van de natuur, de bloemen, wilde kruiden, de heldere blauwe zee en prachtige uitzichten.

Wandelen op Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en een paradijs voor wandelaars. Je vindt hier hoge kliffen, mooie stranden, kleine baaien, heuvels en ruige bergen. Tijdens deze wandelreis ervaren wij de grote veelzijdigheid en rijke natuur van het eiland. Wij maken prachtige wandelingen door de zeer gevarieerde landschappen en samen met de gids ontdekken wij de bijzondere gebruiken en cultuur. Al wandelend komen we meer te weten over de vijfduizend jaar oude geschiedenis van dit bijzondere eiland, ook wel het eiland van Zeus genoemd.

De wandelingen leiden ons onder meer door eeuwenoude olijfgaarden en langs kleine Byzantijnse kerken. Volgens de eilandbewoners staan op Kreta de oudste olijfbomen ter wereld, van meer dan 3000 jaar. De wandelingen die we door de bergen maken, hebben magnifieke uitzichten. De tocht door de prachtige Samaria kloof is indrukwekkend.
’s Avonds maken we kennis met de authentieke en goede Kretenzische keuken met gebruik van eigen producten.


Verblijf op Kreta

We verblijven in fijne, sfeervolle accommodaties, speciaal uitgezocht voor het bijzondere karakter van deze reis. Wij hebben hierbij in het bijzonder gelet op kleinschaligheid, sfeer, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de lokale bevolking gerunde onderkomens. Overal heb je een eigen badkamer en bijna altijd een balkon of terras.

Aanvullende informatie

Hoe er te komen
Wij vliegen vanaf Amsterdam naar Chania en v.v.

Wandelingen
De wandelingen zijn geschikt voor ieder met een goede basisconditie en minimaal enige bergwandelervaring. Tijdens de reis maken we mooie, gevarieerde wandelingen door heuvel- en berglandschap met klimmetjes en afdalingen. De paden zijn vaak steenachtig en soms met losse stenen waardoor je goed op moet letten en langer over de wandelingen doet.

Accommodaties
Wij verblijven in 3 verschillende plaatsen in fijne accommodaties o.b.v. een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Er is een aantal 1-pers.kamers beschikbaar tegen een toeslag van € 195,-

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een bijzonder gepassioneerde Nederlandstalige gids die al ruim dertig jaar op Kreta woont en de taal vloeiend spreekt.

Data 2023
17/10 vol

Prijs
€ 1395,-

Prijs o.b.v. halfpension
Toeslag 1-pers. kamer  195,-

Aantal dagen 8
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 6

maximaal: 12

Inclusief

 • vlucht
 • alle genoemde transfers
 • accommodatie o.b.v. 2 -pers.kamer met eigen badkamer
 • 7 x ontbijt
 • 7 x diner
 • wijnproeverij
 • bagagevervoer

Exclusief

 • lunches
 • drankjes
 • ruimbagage € 60,- retour
 • boekingskosten € 25,- per boeking
 • bijdrage reisgarantiefonds € 9,00 p.p.

Dagprogramma

Dag 1. Aankomst in Chania, transfer naar het centrum (20 min.)
Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Meer dan 5000 jaar is Chania bewoond geweest en er is een mengeling van Byzantijnse, Ottomaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse gebouwen. Het heeft een schitterende Venetiaanse oude haven en het is een plezier om door de straatjes en steegjes te dwalen. ’s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd. .

Verblijf: eenvoudig familie hotel, avondmaaltijd in een authentiek restaurant.

Dag 2. Hoogvlakte Omalos
We vertrekken vroeg in de ochtend met de bus naar de hoogvlakte van Omalos. Omalos ligt op 1200 meter midden in de “Witte Bergen”, de Lefka Ori, een bergmassief met maar liefst 57 toppen boven de 2000 meter. Daar verblijven wij twee nachten in een leuke accommodatie. Bij aankomst gaan we gelijk op pad en volgen een avontuurlijke routeover de bergen met een adembenemend uitzicht op het plateau en over de prachtige “Witte Bergen”.

Hoogteverschil: +500 meter/ – 500 meter. Wandelduur: 4 uur.
Verblijf: gastenhuis in Omalos met een uitstekende keuken.

Dag 3. De Samaria kloof
We vertrekken vroeg en lopen door één van de diepste en langste kloven van Europa. Diep in de kloof ligt het legendarische dorp Tarra. Dit dorp werd enkel tijdens de droge maanden bewoond en diende o.m. als een schuilplaats voor de verzetsstrijders gedurende de vele eeuwen dat het eiland onderworpen was. Na een picknick in de kloof, volgen we de rivierbedding tot Tarra en verder tot aan zee. De wanden van de kloof zijn tot 900 meter hoog en we lopen door een indrukwekkend, imposant en wild landschap. Na afloop nemen we een frisse duik in het kristal heldere zeewater.
Hoogteverschil: – 1200 meter. Wandelduur: 5-6 uur, ca.15 km.

Verblijf: familie pension in Agia Roumeli, avondmaaltijd in goed restaurant in het dorp

Het Nationale Park Samaria is jaarlijks tussen 1 mei en 15 oktober geopend, al kan het park afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid water die door de kloof stroomt eerder of later openen of eerder sluiten. Mocht de kloof toch gesloten zijn dan zullen we het programma hierop ter plaatse aanpassen en een mooi alternatief voorstellen. 

Dag 4. Over zee en land
Vandaag doen we het wat rustiger aan om volop te genieten van de zuidkust. We nemen de boot naar de baai van het dorpje Loutro, dat ook enkel te voet en met de boot bereikbaar is. Daar vanuit begint een afwisselende kustwandeling. We lopen langs de zee, via gehuchten en bezoeken een heel oud klein Byzantijns kerkje. Na twee uur bereiken we een paradijselijk strand, Marmara. Na een zwem- en lunchpauze, wandelen we een stukje omhoog tot aan een piste. Hiervandaan rijden we naar het herdersdorp Anopolis op 600 meter hoogte. Het is een kleine oase te midden van een ongenadig rotsachtig gebied met ruige bergen.

Hoogteverschil: +150 /–150. Wandelduur: ca. 2 uur, 5 km.
Verblijf: Drie nachten in een gastenhuis in Anopolis met een uitstekende keuken.

Dag 5. Aradena kloof en de gieren
Na het ontbijt hebben we een korte transfer naar het verlaten dorpje Aradena. Daar begint onze wandeling door een roodkleurige wilde kloof. Het pad gaat tussen en over grote rotsen, Het is geen klimwerk maar wel moet men soms de handen gebruiken. We zullen veel geiten tegenkomen en ook gieren zien vliegen. De wandeling eindigt bij een idyllische baai. Daar kunnen we zwemmen en lunchen bij een klein restaurantje. Na de pauze is het nogca.  20 min. wandelen tot Livaniana waar we worden opgehaald en met het busje terug rijden naar ons verblijf.

Wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil: -700/+200 m. ca. 11 km.

Dag 6. Vertrek met transport tot aan de voeten van de hoogste berg van Kreta, de Pachnes. Een betoverende tocht! We rijden door dennenbossen en naarmate we hoger komen, verandert het landschap in een soort woestijn. We gaan te voet verder door een bijzonder maanlandschap, we wandelen tussen de vele hoge toppen, de Lefka Ori (Witte Bergen)naar de allerhoogste top van de Pachnes op 2,453 meter hoogte. Wij hebben hier een prachtig panoramisch uitzicht over land en zee. We nemen dezelfde weg terug.

Wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil ca.+500/ -200 m, ca. 10 km

 

Dag 7. Zoet water en wijn
We vertrekken direct vanuit de accommodatie en lopen via een zigzag pad van Anopolis naar het kustplaatsje Loutro. We volgen de kust verder tot het bijzondere strand Glyka Nera (Zoet Water). Hier nemen we de tijd om nog even te genieten van de zee. We lopen door naar het vissersplaatsje Chora Sfakion en rijden terug naar het noorden, naar Chania. Onderweg stoppen we om goede wijnen te proeven bij één van de oudste wijnhuizen. we overnachten in een familie hotel in Chania.

Wandeling: ca. 3,5 uur, ca. 12 km
hoogteverschil: -700 +200 m.

Dag 8. Transfer naar de luchthaven van Chania en vlucht terug naar Schiphol. Afhankelijk van het vluchtschema wordt er vroeg in de ochtend gevlogen of laat in de middag. Bij een late vlucht kun je nog even heerlijk op het strand of op een terrasje genieten van deze laatste dag!

Inschrijven op deze reis