Duitsland – Harz single wandelreis | 7 dgn

Wandelvakantie Harz

Wat/waar: single wandelvakantie Duitsland – Harz
Duur: 7 dagen / standplaats

In de Harz in het hart van Duitsland kun je prachtig wandelen. Het is het meest noordelijke gebergte van Duitsland vol met prachtige groene bossen, weiden, beekjes en meren. Het is één van de populairste wandelgebieden van het land, je vindt hier vele kilometers aan wandelroutes wat het tot een waar wandelparadijs maakt. De combinatie met historische stadjes en vele eeuwenoude kloosters maken het tot een interessante reisbestemming. Tijdens deze reis verblijven wij ook in een eeuwenoud klooster.

Kloosters

In de uitlopers van het Harzgebergte, vind je vele kloosters welke eeuwenlang de culturele en economische ontwikkeling van de Harz hebben gevormd. Ze zijn gelegen op unieke plekken, vaak omgeven door een fraaie tuin, soms nog bewoond door monniken of nonnen. De Harzer klosterwanderweg leidt langs een groot deel van deze historische plaatsen.


Wandelroutes

Tijdens deze wandelreis lopen wij twee trajecten van de Harzer Klosterwanderweg. We bezoeken ook het stadje Wernigerode met haar kleurrijke vakwerkhuizen. We komen langs de indrukwekkende Teufelsmauer en gaan natuurlijk de hoogste berg van Noord Duitsland op: de Brocken met 1144m hoogte. Geografisch gezien ligt de Brocken aan de voormalige Duits-Duitse grens en was van 1961 tot 1989 ‘Sperrgebiet’ in de DDR. De wandelingen leiden door heuvel- en licht bergachtig terrein met soms flinke maar wel regelmatige stijgingen en dalingen.

 

Onze accommodatie

Eén van de kloosters aan de Harzer Klosterwanderweg staat in Drübeck, een gebouw met een indrukwekkend verleden. Het dateert uit de 10e eeuw en heeft eeuwenlang werk- en leefruimte geboden aan benedictinessen. Het is afgebrand, weer opgebouwd, veroverd door de graven van Wernigerode en opnieuw een nonnenklooster geworden. Sinds 20 jaar is het een plaats voor mensen van buiten, om er te verblijven en te ontmoeten. Het gebouw is gemoderniseerd en iedereen is welkom. Het klooster heeft een grote tuin en ligt aan de rand van Drübeck.

Aanvullende informatie

Hoe er te komen
We reizen met een eigen minibusje naar Duitsland. We vertrekken om 11.00 uur vanaf Arnhem station en komen, met verschillende tussenstops, rond 17.30 aan.

Wandelingen
Niveau: 2. Per wandeldag word tussen de 14 – 24 km afgelegd. Vanuit de voet van de Harz, waar ook Ilsenburg ligt, maken de twee routes over de Klosterwanderweg elk een stijging van ca. 200-250 meter. Twee andere routes die het Nationale park ingaan, stijgen 300 – 350 meter. De wandeling op de laatste dag naar de top van de Brocken gaat van 300 naar 1200 meter, liefhebbers kunnen ook een stoomtreintje omhoog nemen.
De wandelingen zijn goed gemarkeerd en beschreven. De reisbegeleider rijdt met het busje naar het begin- en eindpunt van de wandelingen. Hij loopt af en toe een stukje mee en ontmoet de groep op verschillende stops onderweg. Als je wilt kun je ook een stukje meerijden.

Accommodatie
Kloster Drübeck

Ligging: aan de rand van Drübeck, direct grenzend aan de natuur
Faciliteiten: modern en functioneel restaurant voor ontbijt en avondmaaltijd, Café Im Gärtnerhaus, Weinstube
Kamers: 1- en 2-persoonskamer met douche en toilet, TV en wifi, alle gelegen in één van de historische gebouwen
maaltijden: ontbijt (buffet) en 3-gangen diner.

Let op! Er kunnen op deze reis slecht 8 deelnemers mee! Wij houden ons aan de corona maatregelen tijdens de reis.

Deze wandelvakantie bieden wij i.s.m. 2 andere organisaties aan. De organisatie en begeleiding is in handen van één van onze partnerorganisaties.

Data  2021
18/10 vertrekgarantie

Prijs: € 895,-
Verblijf op 1-pers. kamer

Aantal dagen: 7
Niveau reis: 2

Aantal deelnemers
minimaal: 6
maximaal: 8

Inclusief

 • Arnhem station NS – Ilsenburg v.v. per minibus
 • 6 overnachtingen in 1-pers.kamer met badkamer
 • 6 x ontbijt
 • 6 x diner
 • transfers per minibus
 • Nederlandse reisleider
 • Nederlandse route uitleg

Exclusief

 • Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt op1 boeking) € 75,-
 • Drankjes bij de maaltijden
 • lunches
 • Bijdrage garantiefonds € 7,50 p.p.
 • boekingskosten € 20,-

Dagprogramma

Dag 1. Arnhem station NS – Ilsenburg (ca. 430 km) per minibus  vertrek 11.00 aankomst rond 17.30 uur (met tussenstops).

 

Dag 2. Wandeling ca. 20 km/5,5 uur over de Harzer Klosterwanderweg van Kloster Wöltingerode naar Ilsenburg. Kloster Wöltingerode is een in barokke stijl gebouwd Cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw, in 1676 verbrand en opnieuw opgebouwd. De route gaat via Vienenburg met het oudste nog bewaard gebleven station van Duitsland (uit 1840) waarin nu een klein spoorwegmuseum gevestigd is. Verder via het stuwmeer de Vienenburgersee en Stapelberg met een 12e eeuwse kasteelruïne.

Dag 3. Wandeling ca. 21 km/5,5 uur over de Harzer Klosterwanderweg van Drübeck naar Blankenburg. De route gaat via Wernigerode, ook ”die bunte Stadt am Harz” genoemd vanwege de vele en kleurrijke vakwerkhuizen. De wandeling passeert de resten van het in de 19e eeuw vervallen Augustijnse klooster Himmelpforten. Bij Blankenburg komt de route langs de rotsformaties van de Teufelsmauer (de “duivelsmuur”) en in de eindplaats ligt het voormalige Cisterciënzer klooster Michaelstein, nu een muziekschool.

Dag 4. Wandeling Scharfenstein-tour ca. 14 km/4 uur. Van het Ilsetal lopen wij omhoog via het kruis Am Kruzifix naar het prachtige, hooggelegen bergmeer de Eckerstausee en terug via Scharfenstein en de Scharfensteinkliffe, een pauze is mogelijk bij het boswachtershuis. Over de Kegelbahn en de Tiefenbachskopflopen wij terug via een dalende route naar het dal van de Ilse.

Dag 5. Wandeling Darlingeröder Schweiz ca. 14 km/4 uur. Wij lopen vanuit Darlingerode via Jägertal, Kantorberg en Meineberg naar Gasthaus Plessenbrug. Terug via de route Oberförster-Koch-Weg met indrukwekkende vergezichten over de wijde omgeving.

Dag 6. Prachtige maar pittige wandeling Auf den Spuren Heinrich Heines ca. 24 km/6,5 uur. De Duitse schrijver Heinrich Heine overnachtte in 1824 eenmalig in Gästhaus Brockenhaus en bij zijn 100e sterfdag werd, aan de voet van de Brocken, het Heinrich Heine Denkmal onthuld. De route leidt ons omhoog continue langs de Ilse via de Kleiner Brocken naar de Brocken (hoogste punt 1144 m van de Harz en van heel Noord-Duitsland) met het Brockenhaus. Route terug via de Gelber Brink en de Bremer Hütte. Als je wilt kun je i.p.v. te lopen ook met een treintje omhoog de Brocken opgaan.

Dag 7. Vandaag reizen wij vanuit Ilsenburg terug naar Arnhem NS station per minibus, vertrek 10.00, aankomst rond 16.30 (met tussenstops).

Inschrijven op deze reis  Inschrijfformulier

  Alle velden graag invullen. Indien niet van toepassing "nee" invullen.

  Uw reisdatum (dd-mm-yyyy)

  Gegevens hoofdboeker

  2e deelnemer

  (indien van toepassing)

  Aanvullende gegevens (noodzakelijk om alle vragen in te vullen, indien niet van toepassing "nee" invullen)


  Een 2-persoonskamer is momenteel alleen beschikbaar voor deelnemers die met zijn 2en boeken.

  De verzekering wordt afgesloten bij Allianz.
  De premie bedraagt 6 % van de reissom plus € 4,50 poliskosten en 21% assurantiebelasting.


  U heeft alle velden gecontroleerd en daar waar nodig ingevuld.