België individuele wandelreis Belgisch Limburg – Nationaal park Hoge Kempen & Maasvallei| 5, 6 of 8 dgn

Wandelvakantie België

Wat/waar: individuele wandelvakantie Belgisch Limburg
Duur: 5, 6 of 8 dagen / standplaats

Deze wandelvakantie in Belgisch Limburg combineert het mooiste van twee natuurgebieden; het Rivierpark Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België.
Het Rivierpark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken en meer. Je kunt hier eindeloos wandelen. Het is bekend van de mooiste Benelux-wandeling van 2021.
Nationaal park Hoge Kempen heeft 12.000ha aan natuur en 440 km aan wandelpaden waaronder enkele zogenoemde “Premium routes” (een Duits kwaliteitslabel). Het Nationaal Park is een waar wandelparadijs en staat bij kenners zelfs hoger aangeschreven dan de Ardennen. Tijdens deze wandelreis loop je o.a. over de mooiste trajecten van de bekroonde Nationaal Park Trail, die tot de 25 beste hikes van Europa hoort. De accommodatie waar je verblijft, ligt midden tussen de hoofdtoegangspoorten van beide natuurgebieden.

RivierPark Maasvallei & Nationaal Park Hoge Kempen

De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch – Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het Rivierpark Maasvallei heeft een gevarieerd landschap, het is een gebied met een eigen gezicht en enkele monumentale historische stadjes. Er lopen verschillende prachtige wandelroutes door het park waarmee je de oevers van de Maas verkend.
Nationaal Hoge Kempen ligt in Belgisch Limburg en is een uniek natuurgebied. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, vennen en grote waterplassen. Hoge toppen bieden prachtige vergezichten. In deze mooie omgeving leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.
Tijdens deze wandelvakantie verken je de mooiste delen van beide gebieden.

 

Onze uitvalsbasis

De uitvalsbasis is het dorpje Lanklaar, gelegen in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het dorp ligt mooi in het midden van de 2 natuurparken. Je verblijft hier in een Belle Epoque hotel. Het ***hotel is mooi gelegen aan een pittoreske kanaaloever en het natuurreservaat Oude kanaalarm. Het werd gebouwd in 1906 door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Het hotel heeft de oude sfeer goed bewaard wat vooral ook terug te zien is in de mooie nostalgische feestzaal.
Het hotel werkt met streekproducten. Duurzaamheid is voor hen belangrijk.

Aanvullende informatie

Arrangement
Bij dit wandelarrangement kun je kiezen voor 5,6 of 8 dagen, zie het dagprogramma. Je kunt elke dag actief zijn of een fijne relax dag in passen.

Hoe er te komen
Voor deze reis is een eigen auto het handigst. De afstand Utrecht – Dilsen-Stokkem is met de auto ca. 160 km/ 2 u. Er is een ruime parkeerplaats bij de accommodatie.
Als je met OV reist, reis je eerst naar station Maastricht waarvandaan je de bus neemt naar Lanklaar, deze rit duurt ca. 1,5 uur.
De wandelingen van dag 2 en 3 en de eventuele fietsroute op dag 5 vertrekken vanaf de accommodatie. Voor de andere wandelingen kun je je eigen auto gebruiken om bij het beginpunt te komen of een fiets huren bij de accommodatie (per dag € 20,- gewone fiets/€ 30,- e-bike) of je eigen auto gebruiken tot aan het startpunt (max. 15 min. rijden).

Wandelingen
Niveau: 1,5. De wandelingen zijn rondwandelingen. Je kunt zelf de volgorde van de wandelingen bepalen.

Accommodatie
Verblijf in een fijn Belle Epoque ***hotel in het dorpje Lanklaar, gemeente Dilsen-Stokkem. Het hotel is in 1906 gebouwd en is mooi gelegen.
Het hotel werkt met streekproducten. Duurzaamheid is voor hen belangrijk. Het verblijf is op basis van 2 personen op een 2-pers. kamer met eigen badkamer. Bij beschikbaarheid is een 1-pers, kamer mogelijk, de toeslag per nacht is  € 20,-. Het hotel heeft 20 kamers.
Rustige honden zijn toegestaan in het hotel, tegen € 10,00 kosten voor 4 nachten, € 2,50 extra per extra nacht.

Extra activiteiten
Bezoek aan het mijnwerkersmuseum in Eijsden.
Wijnproeverij bij Huize Timmermans, producent van de Maaslander wijn, authentiek en biologisch streekproduct (€ 10 voor 2,5 u rondleiding en proeverij, incl kaas en wijn).
Bezoek aan het wellnesscentrum Elaisa, prachtig gelegen middenin de natuur. Kosten € 49,50 i.p.v. € 75,50 op ma & di. op andere dagen € 55,50 i.p.v. € 81,00. De kortingen gelden niet voor vakantie en feestdagen.
Kajakken/Raften op de Maas, vanaf € 15
Op zondag kun je gratis deelnemen aan groepswandeling met een Nationaal Park Ranger die op een ludieke manier vertelt over de natuur en het mijnverleden.
Fietstochten, huur gewone fiets € 20 en e-bike € 30 per dag.,

Data 2023
Gedurende het hele jaar

Prijs
€ 375,00 p.p. 5 dgn bij minimaal 2 personen
€ 440,00 p.p. 6 dgn bij minimaal 2 personen
€ 525,00 p.p. 8 dgn bij minimaal 2 personen
Toeslag 1 -pers. kamer € 20,00 p.n.

 

Aantal dagen 5, 6 of 7
Niveau reis: 1,5

Aantal deelnemers
minimaal: 2

Inclusief

 • 4, 5 of 7 overnachtingen met verblijf op 2-pers.kamer met eigen badkamer
 • 4, 5 of 7 x ontbijtbuffet
 • 4, 5 of 7 x viergangendiner
 • entree Nationaal Park
 • bezoekersgids
 • drankje in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park
 • uitgebreid wandelpakket met wandelbeschrijvingen, fietsroute, kaarten en GPX tracks
 • kleine bijdrage van deze reis gaat naar het Nationaal Park fonds voor natuuronderhoud

Exclusief

 • Drankjes bij de maaltijden
 • lunchpakket te bestellen bij de accommodatie voor € 5,- p.p.
 • Bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten € 20,- per factuur

Dagprogramma

Dag 1: Wandeling Kikbeekbron: 7,5 km, ca. 2 u/optie extra wandeling 5 km, ca. 1 u
Aankomst in Maasmechelen op enkele kilometers vanaf Maastricht of Genk. Deze korte wandeling brengt je al onmiddellijk in de juiste sfeer. Je wandelt naar de Vallei van de Kikbeekbron. Je volgt het stroompje tot aan het grote meer, waar je al enkele hoogteverschillen overwint voor prachtige panorama’s. De aanwezigheid van de Konikpaarden maakt het nog idyllischer.
In de late namiddag aankomst in het hotel in Dilsen-Stokkem. ’s Avonds schuif je aan in het hotel-restaurant met de lekkere Franse keuken. Je hebt mooi uitzicht over de kanaalarm en het oude
brugwachtershuisje. Vanaf het hotel kun je nog een korte avondwandeling maken van het Tivoli naar de Zuid-Willemsvaart. 5 km, 1u.
Afstand hotel naar begin wandeling Kikbronbeek 10 km.

Dag 2: Wandeling Nationaal Park: Terhills en Mechelse Heide: 23 km, ca. 5 – 5,5 u of 12 km
Op 2,5 km ligt het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gevarieerde wandeling leidt je door het enige Nationaal Park in België, 12.000ha natuurpracht!
Vanuit het National Park Visitor Center beklim je de lange terril (kunstmatige steenberg) bij Connecterra/Terhills voor het mooiste panorama van Vlaanderen. Je kijkt uit over bossen, meren en heuvels. Daarna wandel je een deel van de Lange Afstandswandelroute Kempen – Maaspad (GR561), met afwisselend bossen, weidse heide,vennen en grote landduinen. Je trekt door de bekende Mechelse Heide naar de grindplassen, waar je weer omhoog klimt voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. Via eikenbos trek je naar de Tuinwijk van Eisden waar je wat cultuur en geschiedenis kunt opsnuiven op de Erfgoedroute. Uiteindelijk kom je via de Zuid-Willemsvaart weer bij het hotel waar een viergangendiner op je wacht, en, indien gewenst een wellness bij het prachtig gelegen Elaisa. Je kunt deze wandeling inkorten tot 12 km.

 

 

Dag 3: Wandeling Maasvallei: 14 km, ca. 3,5 u of 20 km.
Een veelzijdige wandeling door een typisch landschap aan de Maas. Je ziet er oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten, de uiterwaarden en vooral veel typische kruiden en vogels.
Tijdens je wandeling heb je prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen. De route eindigt in het natuurgebied Negenoord, bekend van de wilde paarden en een grote variatie aan vogels.
Je kunt deze wandeling uitbreiden tot 20 km of je kunt het gebied per fluisterboot of kajak uitkammen om in pure stilte dieren te spotten. Dit is het enige stukje grootrivier in West-Europa
dat niet bevaren is, enkel niet gemotoriseerde boten (kajak, raft, fluisterboot) zijn hier toegelaten om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan.
Afstand hotel naar beginpunt wandeling 2,5 km.

 

Dag 4: Wandeling Thorpark: 19 km, ca. 5 u, je kunt ook voor 12 of 16 km kiezen.
Nog steeds op het grondgebied van het  Nationaal Park Hoge Kempen maar iets verder weg ligt het Thorpark. Een onbekend maar wondermooi wandelgebied. Je vertrekt bij de oude mijn van waterschei en via de vlonderpaden in de Stiemerbeekvallei kom je bij de twee terrils. Na een stevige klim zul je genieten van prachtige vergezichten. Je ziet de drie mijnterrils van Genk liggen tussen de
uitgestrekte bossen. De wandeling brengt je verder door de heide van Klaverberg met het grootste aantal Jeneverbesstruiken dat je in Vlaanderen vindt.
Afstand hotel naar beginpunt wandeling 18 km,vanwege drukke weg niet aan te raden met de fiets. 

Dag 5: Wandeling Premiumroute Zijpbeekvallei: 22 km, ca. 5 u, je kunt de wandeling eventueel inkorten tot 12 km.
In het zuidelijke deel van het Nationaal Park combineert de unieke fauna en flora van de Zijpbeekvallei met de geschiedenis van de Waterburcht. Deze wandelroute combineert de enige
twee Premiumroutes (Duits kwaliteitslabel) van België!
De wandeling gaat eerst door het uitgestrekte valleigebied, nadat je de rand van de Hoge Kempen bent opgeklommen heb je een prachtig uitzicht, alsof je op de Savanne bent. Je volgt de vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trekt via de beukendreven naar het kasteel van Pietersheim. Via de Asbeek en het Pietersembos kom je bij de Aspermansvijver als afsluiter.
Op enkele kilometers van dit natuurgebied ligt Oud-rekem, gekozen als mooiste dorpje van Vlaanderen.
Afstand hotel naar beginpunt wandeling 15 km.

Als je voor een 5-dags arrangement hebt gekozen, reis je na deze wandeling terug naar huis. Als je wilt kun je het arrangement echter ook verlengen, zie de dagen hieronder.

Dag 6. Vandaag kun je als afwisseling een mooie fietstocht van 55 km maken over het Limburgs fietsroute netwerk. Je volgt een deel van de mooie, bekende route “Snoer van Maasdorpjes” langs enkele prachtige oude dorpjes. Je fietst tevens over het nieuwe traject “Fietsen door de Heide” waarbij je 4 km dwars door de Hoge Kempen fietst. Een hotuen fietsbrug van 300m brengt je hogerop naar een prachtig panoramisch uitzicht. De route leidt je verder naar het authentieke “Station van Asch”.
Het overgrote deel van de route is verkeersvrij en gaat door de
natuur. De (elektrische) fiets kan je huren bij het hotel. Start en einde bij het hotel.

Dag 7. Deze dag kun je rustig besteden met bijvoorbeeld een bezoek aan het prachtig in de natuur gelegen wellnesscentrum Elaisa (met korting, zie boven), een goede wijnproeverij (€ 10) , een  bezoek aan het mijnwerkersmuseum in Eijsden of gewoon lekker een terrasje pakken en relaxen.

 

Dag 8: Uitchecken en wandelingen Duinengordel en Bergerven 7 of 14 km (alleen mogelijk met eigen vervoer).
Na het uitchecken van het hotel, rijd je alvast noordwaarts richting Nederland. Onderweg kun je nog 2 hoogtepunten meepikken van het noordelijkste deel van het Nationaal Park. In stiltegebied
Bergerven kan je een luswandeling maken van 7 km rondom de Bergervense plassen. Dit is de habitat van de Gallowayrunderen en Konikpaarden. Dit gebied is tevens een paradijs voor vogelspotters. Hou je meer van zand, dan kun je een wandeling (ook 7 km) maken over de Oudsberg, de hoogste duin van België met mooi uitzicht. je kunt natuurlijk ook beide wandelingen maken.

Inschrijven op deze reis