Albanië avontuurlijke cultuur- en wandelreis groep | 12 dgn

Wat/waar: actieve rondreis Albanië
Duur: 12 dagen

Deze actieve rondreis in Albanië laat je kennismaken met een prachtig en verrassend land dat bij velen nog onbekend is. Iedereen met een passie voor natuur, cultuur & avontuur komt hier ruimschoots aan zijn trekken.
Albanië, dat tot 1991 door het communistisch regime afgesloten was van de rest van de Europa, heeft haar deuren nu wagenwijd opengezet. En het land heeft veel te bieden!
We reizen door indrukwekkende berg- en kustlandschappen van Noord en Zuid Albanië, ontmoeten de ontzettend vriendelijke en gastvrije bevolking en zien de sporen van een rijke en onstuimige geschiedenis. Natuurlijk maken we kennis met de heerlijke Albanese keuken en de goede wijnen. Wij sluiten de reis af met een pittige maar prachtige bergwandeling van Valbona naar Teth in de Albanese Alpen.

Cultuurschatten

Tirana, de hoofdstad van Albanië is een interessante en bruisende stad waar eeuwenoude cultuur goed samengaat met moderne hippe cafés, galeries en winkels.
Wij reizen naar het Zuiden en bezoeken de mooie oude stad Berat die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. We dwalen door smalle straatjes, bezoeken de citadel en wandelen in de bergen. Via het eeuwenoude, Griekse Appolonia reizen wij over de indrukwekkende Llogara pas, langs mooie bergdorpen naar de kust.


Zuidkust

De zuid Albanese kust wordt in hoog tempo volgebouwd maar gelukkig zijn er nog steeds prachtige stukken kust te vinden. Wij maken mooie wandelingen over stranden en kliffen. Onderweg kunnen we heerlijk zwemmen.

 

Indrukwekkende boottocht en ruige bergen

Vanuit de kust reizen wij naar het Noorden, naar de stad Shkodra, prachtig gelegen aan het gelijknamige meer en aan de voet van de Albanese Alpen. Hier maken we ons op voor de mooiste boottocht van Albanië: een fenomenale tocht met de ferry over het meer van Koman, langs bergen, fjorden en dorpen. We wandelen in de Albanese Alpen met haar overweldigende natuur en kleine dorpen. Vanuit het bergdorp Valbona maken we de lange maar magnifieke bergwandeltocht naar het prachtig gelegen oude dorp Teth, gelegen in het gelijknamige Nationale park.

Aanvullende informatie

Voor wie
Voor mensen die op actieve wijze de cultuur en natuur van Albanië willen ontdekken. De wandelingen variëren gemiddeld tussen de 2 – 4 uur.  Je hebt te maken met hoogteverschillen. Aan het eind van de reis maken we een pittige en lange bergwandeling van Valbona naar Teth, ca. 6 uur.  Het niveau is gemiddeld 2 maar de wandeling Valbona – Teth is zwaarder. Er wordt gereisd in een kleine groep van max. 14 personen.

Begeleiding
De reis wordt begeleid door een Nederlandse gids die al bijna 10 jaar in Albanië woont en de taal spreekt. Hij houdt van het land en weet er veel over te vertellen. Tijdens de bergwandelingen loopt ook een lokale gids mee.

Transport in Albanië
We reizen met een eigen busje, onderweg stoppen we regelmatig.

Maaltijden
Tijdens deze reis maak je kennis met de goede en uitgebreide Albanese keuken, je zult van vele specialiteiten proeven.

Accommodaties:
Er wordt verbleven in fijne, comfortabele accommodaties in de oude binnensteden of op een mooie plek in de natuur. Accommodaties waar we gastvrij ontvangen worden.
Het verblijf is op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Een 1-persoonskamer is bij beschikbaarheid te boeken tegen een toeslag van € 230,-

Data 2023
1/6
20/9

Prijs
€ 1595,00
Prijs o.b.v. gedeelde 2-pers. kamer met eigen badkamer
1-pers. toeslag € 230,-

 

 

Aantal dagen:  10
Niveau reis: 2

Aantal deelnemers:
minimaal: 8
maximaal: 14

Inclusief

 • vlucht
 • handbagage
 • alle vervoer zoals beschreven in programma
 • comfortabele accommodatie o.b.v. 2-persoons kamer met badkamer
 • alle ontbijten
 • 5 avondmaaltijden
 • jeeptour, wandeling, picknick in de bergen bij Berat
 • Nederlands en Albanees sprekende gids plus lokale gids in de bergen

Exclusief

 • maaltijden niet beschreven bij inbegrepen
 • drankjes bij de maaltijden
 • entreegelden
 • ruimbagage € 52,- retour
 • bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.
 • boekingskosten € 20,-

Dagprogramma

Dag 1. Amsterdam of Eindhoven – Tirana: Aankomst op vliegveld “Nene Tereza” (moeder Teresa) in Tirana waar we worden opgewacht opgewacht door onze gids en chauffeur. Wij rijden naar onze accommodatie in he tbruisende  centrum van Tirana. Na de check-in gaan we lekker eten in de stad en maken kennis met de goede Albanese keuken.

Dag 2. Na het ontbijt gaan wij de stad verder verkennen. tirana is een interessante stad waar eeuwenoude cultuur goed samengaat met moderne hippe cafés, galeries en winkels. Een aanrader is om Bunkart te bezoeken, een indrukwekkend museum gevestigd in een bunkercomplex. Het vertelt over Albanië onder het wrede en absurde regime van dictator Enver Hoxa. Het helpt je om het land beter te begrijpen. Aan het eind van de ochtend vertrekken wij naar de mooie oude stad Berat die op de Unesco werelderfgoedlijst staat (ca. 2 u rijden).
Vanuit de accommodatie in het oude centrum van Berat lopen wij omhoog naar het kasteel waar binnen de muren nog steeds mensen wonen. We dwalen door de kleine straatjes en genieten van het mooie uitzicht.
Liefhebbers kunnen het Onufri museum met haar mooie iconen bezoeken. Onufri was een beroemde Albanese kunstenaar die tijdens de 16e eeuw leefde. Hij heeft veel orthodoxe kerken in Albanië en Griekenland van iconen voorzien.
In de avond dwalen we door de oude wijken van de benedenstad. Je vindt hier prachtige oude panden en vele terrasjes en restaurants.We kunnen ook genieten van de flaneerparade op de boulevard langs de rivier.

Berat – Berg van Shpirag – Berat
Vandaag rijden we met onze bus richting de berg van Shpirag totdat we niet verder kunnen. We maken een prachtige wandeling waarbij we verschillende oude kerken kunnen bezoeken. We hebben een prachtig uitzicht over de berg Tomorri, over de stad Berat en als we geluk hebben kunnen we ook de zee zien. De wandeling duurt in totaal ongeveer 45 uur en het hoogteverschil is rond de 500 meter (klimmen en dalen). Overnachting weer in Berat.

Dag 4. Berat – Appolonia – Llogara – Himara
Na het ontbijt vertrekken we richting de kust. Wij bezoeken onderweg het oude Griekse Apollonia, gelegen aan de beroemde Via Egnatia (ca.1.30 u rijden). Apollonia is aan het begin van de 7e eeuw v Chr. door de Grieken gesticht en tijdens de Romeinse tijd was het een grote en bloeiende stad met 50.000 inwoners. Het ligt vlakbij de Aos rivier (nu Vjosa). We bezoeken hier een museum dat is gehuisvest in een Byzantijnse kerk uit de 14e eeuw en maken een wandeling van ca. 2 uur door de uitgestrekte oude stad met haar vele opgravingen.
Na de lunch maken we ons gereed voor de mooie rit over de indrukwekkende Llogara pas. Onderweg stoppen wij natuurlijk om van de uitzichten te genieten.
Als wij de pas over zijn komen wij bij het mooie oude bergdorp Dhermi waar we een korte wandeling maken voordat wij verder reizen naar het kustplaatsje Himara.

Afstanden:
Berat – Appolonia ca. 1,5 u
Appolonia – Llogara pas: ca. 1,5 u
Llogara pas – Dhermi: ca. 45 min.
dhermi – Himara: ca. 30 min.

Dag 5. Vandaag een rustige dag. We maken een mooie wandeling vanuit de accommodatie over verschillende stranden en door bos en over kliffen naar het strand van Livadhi waar we lekker kunnen zwemmen voordat wij de route verder omhoog volgen naar het oude dorp van Himara met de restanten van het kasteel op de top van de heuvel. Wandeling ca. 2,5 uur. Overnachting weer in Himara.

Dag 6. Vandaag rijden we een stukje verder naar het zuiden langs een prachtige kustlijn. We wandelen over het schiereiland van Porto Palermo, genieten van een lekkere lunch  en bezoeken een paar plaatsjes aan de kust. Bij mooi weer is er tijd om te zwemmen. Overnachting weer in Himara.  

Dag 7. Vandaag maken we een lange rit; wij rijden naar Shkoder, de noordelijkste stad van Albanië en ook één van de oudste steden van het land. Shkoder is een levendige en interessante stad, van oudsher een handelsplaats met de Italiaanse kuststeden. Italiaanse invloeden zie je dan ook terug in het kleurrijke oude stadscentrum.  Skhoder is gelegen aan het prachtige, gelijknamige meer met de indrukwekkende Albanese Alpen op de achtergrond. Het meer vormt de natuurlijk grens met Montenegro.
Wij overnachten hier in een fijn hotel.

Reistijd
De langste rit tijdens deze reis, in totaal zo’n 5 – 6 uur rijden. Onderweg stoppen we regelmatig om de benen te strekken, wat te eten en te drinken.

 

Dag 8. Vandaag hebben we alle tijd om Shkoder en de directe omgeving verder te verkennen. We lopen omhoog naar het Rozafa kasteel waar we een prachtig uitzicht hebben over zowel de stad als het meer en de machtige bergen. Na het bezoek aan het kasteel rijden we naar een prachtige plek aan het meer om te lunchen.
Na de lunch rijden we terug naar de stad waar je zelf rond kunt dwalen langs de mooie oude panden en het Marubi nationale fotomuseum kunt bezoeken met haar grote collectie foto’s van het vroegere Shkoder plus afwisselende exposities. In de stad vind je ook het museum “Site of Witness and Memory”. Een indrukwekkend monument voor de slachtoffers van het wrede communistische regime. Overnachting weer in Shkoder.

Dag 9: Shkoder – Koman Ferry – Valbona: Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting de plaats Koman. Onderweg nemen we de Koman Ferry en genieten tijdens de ongeveer 3 uur durende tocht van de adembenemende uitzichten over het meer, het traditionele leven aan de randen van het meer en de hoge bergen van de Albanese Alpen. Na aankomst in Fierzë is het ongeveer nog een uur rijden door prachtige natuur voordat we in het bergdorp Valbona  aankomen. Het dorp is gelegen in het nationaal park van de Valbona vallei. Dit is een prachtige ruige omgeving en één van de meest authentieke berggebieden van Europa. Na het inchecken bij het guesthouse maken we een korte wandeling door de indrukwekkende omgeving.
ca. 7 km, +250m, ca. 2 – 2,5 uur wandelen

Dag 10. Vandaag staat een pittige, lange bergwandeling op het programma. Het is een tocht die je niet wilt missen. Wij lopen van Valbona naar het prachtig gelegen Teth. Een weg tussen deze 2 plaatsen is er niet, je kunt er alleen lopend naar toe. Wandeling van ca. 6 u.

In de ochtend maken we een mooie korte wandeling in de omgeving van Teth en in het dorp zelf. Na de lunch reizen we af naar Shkoder (ca. 2 uur) waar we in de avond genieten van onze laatste gezamenlijke avondmaaltijd.

Vandaag rijden we naar het vliegveld van Tirana (ca. 1,5 u) voor onze vlucht terug naar Nederland.

Inschrijven op deze reis

1 reactie

 1. Een prachtig land en dat zo dichtbij eigenlijk. Heel aardige mensen, mooie landschappen, goede keuken en erg comfortabele accommodaties.

Reacties zijn gesloten.