Georgië – Cultuur- en wandelreis groepsreis | 15 dgn

Georgië landschap

Actieve rondreis door een mysterieus en indrukwekkend land!

Wat/waar: cultuur- en wandel rondreis Georgië
Duur: 15 dagen

Georgië is een prachtig, ruig land aan de zonnige zuidzijde van de Kaukasus. Wij nemen je mee op een rondreis door dit fascinerende land met haar eeuwenoude cultuur en spectaculaire natuur.

Als één van de oudste Christelijke naties is Georgië altijd een kruispunt van culturen en religies geweest. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. In Tbilisi vind je bijvoorbeeld een synagoge, Armeense kerk, moskee, basiliek en een Zoroastrische tempel.

Tijdens deze actieve rondreis in Georgië maak je kennis met de rijke geschiedenis en de oude tradities die hier nog springlevend zijn. Wij bezoeken indrukwekkende oudheden en wandelen langs bergen, door bossen, over steppes en bergweiden. Een deel van de bijzonder rijke flora en fauna die wij hier aantreffen, komt alleen in de Kaukasus voor.

Reisroute Georgië

Deze actieve reis in Georgië begint in de hoofdstad Tbilisi. Hier vandaan gaan we de bergen in en maken verder kennis met dit indrukwekkende land. Later in de week rijden we over de Military Highway, de enige handelsroute over de bergen van de Kaukasus tussen Rusland en Perzië. We bezoeken tevens eeuwenoude kerken en kloosters langs de zijderoute die nog steeds in gebruik zijn. Zoals het rotsklooster David Gareja: een indrukwekkende plek met prachtige fresco’s en een fantastisch uitzicht over de Gareja-halfwoestijn.


De Georgische keuken

Op gastronomisch gebied staat Georgie hoog aangeschreven met heerlijke pure maaltijden en uitstekende wijnen. Georgië wordt door deskundigen wel de bakermat van de wijncultuur genoemd. De tafels in Georgië zijn altijd rijk gedekt. Onder leiding van een “tamada” (toostmeester), een typisch Georgisch fenomeen, worden de nodige toosten tijdens het eten uitgebracht. De overvloedige maaltijden smaken zeer goed na een lange wandeling.

Aanvullende informatie

Voor wie
Deze reis is een combinatie van natuur en cultuur. De wandelingen tijdens de reis zijn geschikt voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Er zijn hoogteverschillen tot max. 650 m.
Georgië is een land volop in ontwikkeling en met veel contrasten. De wegen en accommodaties kunnen van een ander niveau zjjn dan je in West Europa bent gewend. Enige avontuurzin en flexibiliteit is voor deze reis dan ook nodig!

Deze reis wordt aangeboden i.s.m. de Georgische Lela en haar Vlaamse partner Simon. Zij kennen het land goed en willen dit met veel enthousiasme met je delen. Simon begeleidt de reis.

Accommodaties
Er wordt in Tblisi en Gudaurie in nette, ruime hotels op kamers met eigen badkamer verbleven. In de dorpen wordt in zeer gastvrije maar eenvoudige gastenhuizen overnacht op mooie locaties. Hier ervaar je het eenvoudige dorpsleven in de bergen. In Korsha en Shatili worden de badkamerfaciliteiten gedeeld.

Data 2017:
17/6 – 1/7 vol
24/7 – 7/8 vol

Data 2018:
9 juli – 23 juli


Prijs
€ 1745,- incl. vlucht

De prijs is op basis van een 2-persoonskamer

Er zijn slechts 4 1-persoonskamers op aanvraag te boeken, de toeslag hiervoor is € 195,-.

Aantal dagen 15
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 8

maximaal: 14

Inclusief

 • vlucht
 • Familie hotel VIP in Tbilisi of equivalent.
 • Hotel ‘GoodAura’ in Gudauri of equivalent.
 • Gasthuizen in Korsha, Shatili, Kazbegi, Telavi.
 • Transport met AC minibus.
 • Nederlandse/Engelstalige gids
 • Alle ontbijten
 • Alle diners
 • 1 lunch + 6 picknick lunches
 • Wijnproeverij en bezoek wijn museum.

Exclusief

 • Entreegelden
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Maaltijden/lunches die niet bij inbegrepen staan
 • Reisverzekering (verplicht!)
 • Fooien
 • Bijdrage reisgarantiefonds € 15,-
 • Boekingskosten  € 15,-

Dagprogramma

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Tbilisi. Transfer naar het hotel in de stad (ca. 20 min.)

Dag 2: Tbilisi
Na het ontbijt en de introductie van de gids is het tijd om te voet de mooie stad met haar lange geschiedenis te bekijken. Kerken, een moskee, synagoge en tempels vind je hier gebroederlijk bij elkaar. We dwalen door smalle straatjes met mooie 19e eeuwse huizen met kleurrijke balkons. We wandelen omhoog naar het kasteel Narikala (4e eeuw), waarvandaan je een prachtig vergezicht over de stad hebt. Liefhebbers kunnen in het Nationaal Museum de unieke gouden schat bewonderen en aan het eind van de dag kun je in de beroemde  zwavelbaden heerlijk ontspannen! Overnachting in hotel in Tbilisi.

Dag 3: Tbilisi – Mtskheta – Korsha
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië – Mtskheta.
Dit was de plaats waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337). Inmiddels vinden wij hier twee UNESCO werelderfgoedplaatsen. Eén is het Jvari klooster (5e-6e eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan wij een perfect uitzicht hebben op de 2e Unesco plaats: de Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw) met haar indrukwekkende Georgische religieuze pracht en praal.
Na het bezoek aan Mtskheta rijden we naar het dorpje Korsha, in de regio Khevsureti. Daar bezoeken we het plaatselijke museum en een ambachtsplaats van houtsnijwerk en emaille.
Wandeltijd: korte wandelingen over de dag verspreid.
Reistijd: 2,5 uur. Overnachting in gastenhuis in Korsha.

Dag 4: Korsha – Shatili
Vandaag steken we de Datvis Jvari pas (2676 m.) over, volgen de diepe Aragvi kloof en bezoeken het versterkte dorp Shatili (1400 m.). Hier treffen wij een uniek middeleeuws fort met 60 torens die met elkaar verbonden zijn en zo alle huizen beschermen. ’s Zomers leven er nog redelijk wat families in Shatili, maar in de winter verblijven hier maar ongeveer 5 families. Wij dwalen hier rond en proeven de sfeer van vroeger tijden.
Reistijd: 2,5 min. Overnachting in gastenhuis in Shatili.

Dag 5: Shatili – Mutso – Ardoti – Shatili
‘s Ochtends wandelen we vanuit Shatili richting de indrukwekkende ruïnes van het dorp Mutso. Dit bijzondere middeleeuwse dorp is gebouwd op een steile berghelling en bevat tientallen versterkte woningen. In de buurt van Mutso zijn er begraafplaatsen waar vroeger mensen besmet met de pest heen gingen. Na het bezoek aan de begraafplaatsen wandelen we verder naar het dorp Ardoti waar we opgehaald worden..
Wandeltijd: ca. 5 uur, 16 km, hoogteverschil ca. 450 m. Overnachting weer in Shatili.

Dag 6: Shatili – Abudelauri Meren – Korsha
Vandaag rijden we terug richting Korsha, stoppen in Roshka en maken vandaar uit een prachtige afwisselende wandeling naar de bijzondere Abudelauri ‘bergmeren’, die elk een andere kleur hebben (groen, blauw, wit). Na de wandeling rijden we verder naar Korsha.
Reistijd: 2,5 uur. Wandeltijd: ca. 5 uur. 15 km, hoogteverschil ca. 650 m. Overnachting in gastenhuis in Korsha.

Dag 7: Korsha – Gudauri
Vandaag verkennen we al rijdend het Grote Kaukasus-gebergte en rijden een stuk op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is het dorpje Magharoskari waar we een textiel werkplaats bezoeken. Hier vindt nog het echte vilt- en breiwerk plaats. We vervolgen onze weg richting het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw) vanwaar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir en eventueel pootje kunnen baden of een frisse duik kunnen nemen.
Na de lunch reizen we verder naar het hoog gelegen Gudauri waar we de namiddag  vrij kunnen besteden. Luieren/relaxen op de veranda van het hotel, bezoek aan een kerkje vlakbij of een wandeling naar de ski liften behoren tot de mogelijkheden.
Reistijd: 2,5 uur. Overnachting in hotel in Gudauri.

Dag 8: Gudauri – Kazbegi
Vandaag verkennen we het Nationale Park Kazbegi. Als we, na een aantal korte stops, aankomen bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zullen we de indrukwekkende en heilige berg Kazbek (5047m) zien. Hier zien we ook het eerste wandeldoel voor vandaag: Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).
Na een mooie wandeling (ca. 2,5 u) rijden we een stukje richting de grens met Rusland om ons vervolgens te storten op een stevige klim naar de prachtige Gveleti waterval (ca. 1 uur).
Reistijd: 1 uur. Wandeltijd: ca. 3,5 uur, hoogteverschil ca. 400 m. Overnachting in gastenhuis in Kazbegi.

Dag 9: Kazbegi – Sno valley – Juta –  Mt. Chaukhebi – Kazbegi
In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165m). De weg er naar toe begint veelbelovend met asfalt maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet van de berg Chaukhebi (3842 m.). Na de wandeling keren we terug naar Kazbegi. Reistijd: 1 uur. Wandeltijd: ca. 4 uur, hoogteverschil ca. 400 m. Overnachting in Kazbegi.

Dag 10: Kazbegi – Truso – Gudauri
Vandaag wacht een mooie wandeling in de Truso vallei op ons. Na ongeveer 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek) rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen. Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei die we volgen tot het verlaten dorp Ketrisi. In de zomer is er één familie die er verblijft om kaas te maken. Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen rond ons. Na de wandeling rijden we terug naar het eerder bezochte Gudauri. Wandeltijd: 5 – 6 uur, ca. 18 km, hoogte verschil ca. 150 m.
Reistijd: 1,5 uur. Overnachting in hotel in Gudauri.

Dag 11: Gudauri – Gori – Tbilisi
De eerste stop, is een historische stop, namelijk Gori. Dit is het stadje waar Josef Dzhugashvili (Stalin) werd geboren. Optioneel kunnen we een bezoek brengen aan het Stalin museum: een uniek museum dat bijna niets negatiefs vertelt over Stalin. Als je niet naar binnen wilt, kun je gerust een wandeling maken in het kleine parkje om het museum heen of de stad ingaan. Voor het museum staat het oorspronkelijk ouderlijk huis van Stalin en naast het museum vinden we zijn treinwagon.
Na de lunch laten we de ‘moderne geschiedenis’ achter ons en gaan we terug naar het Bronzen Tijdperk; om precies te zijn naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddwalen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn.

Na al die historie is het tijd voor een goed glas wijn bij ‘Iago’s Marani’. Deze ‘boutique’ wijnmakerij produceert ‘qvevri’ wijnen van de eigen biologische wijngaarden. De wijn wordt volgens de Georgische traditie rechtstreeks uit de kleipotten (Qvevri) gemaakt. In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegetreden tot UNESCO‘s  lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Na de wijnproeverij keren we terug naar Tbilisi.
Reistijd: 4 uur. Overnachting Tblisi.

Dag 12: Tbilisi – David Gareja – Telavi
We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw naar deze verlaten plek kwam om te bidden.  Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunnen we de rust en de toewijding van deze plaats voelen.
Om de grotten met de muurschilderingen te zien klimmen we een steile heuvel op naar het voormalige Udabno klooster; een klim die elke zweetdruppel waard is. Niet alleen zien we de grotten maar ook een zeer indrukwekkend panoramisch uitzicht op de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan. Hier tref je veel roofvogels zoals aasgieren en Keizerarenden aan.
Reistijd: 4 uur. Wandeltijd: ca. 2,5 uur, hoogteverschil ca. 200 m. Overnachting gastenhuis Telavi.

Dag 13: Kakheti regio
Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek Kakheti te verkennen.
We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs.
In de ochtend bezoeken we eerst de levendige, kleurrijke, lokale markt.
Vervolgens maken we een korte rit richting het Nekresi klooster (4 – 15e eeuw). Dit klooster ligt op een heuvel, dus ideaal voor een korte wandeling. Na het klooster bezoeken we Gremi, een versterkte burcht/kerk complex en de hoofdstad van Kakheti in de 16e eeuw.

We brengen natuurlijk ook een bezoek aan een plaatselijke wijnkelder, waar we tekst en uitleg over het proces krijgen en natuurlijk enkele wijnen proeven die gemaakt worden volgens de Georgische traditie. Na de wijnproeverij en een heerlijke lunch bezoeken we een serene plek: de kathedraal van Alaverdi (11e eeuw).
Als er nog genoeg tijd over is, maken we een laatste stop voordat we terugkeren naar ons hotel in Telavi: het landgoed van de 19e eeuwse dichter en edelman Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must.
Reistijd: 2 uur. Wandeltijd Nekresi: 1 uur. 30 min. Overnachting Telavi.

Dag 14: Telavi – Sighnaghi – Tbilisi
In de ochtend bezoeken we de vestingstad Sighnaghi (18e eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd. We wandelen door de klinkerstraten met typische huizen  omgeven met een balkon en een dak betegeld met rode terracotta.  Sighnaghi is tevens bekend om het prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte: een bron van inspiratie voor vele Georgische schilders.
In Signaghi kunnen we een bezoek brengen aan het Sighnaghi museum dat de rijke collecties van de 19e-20e eeuw autodidact kunstenaar Niko Pirosmanashvili (Pirosmani) bevat. Zijn vroege werken vertegenwoordigen de cultuur van deze streek, bekend om zijn prachtige landschappen en wijnbouw.
We zullen ook een bezoek brengen aan het Bodbe klooster (4-17e eeuw). Het klooster doet nog steeds dienst als klooster en is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Georgië.
Om kennis te maken met de lokale tradities kunnen we onderweg een  bezoek brengen aan één van de vele bakkers waar we kunnen zien hoe het traditionele Georgische brood wordt gebakken.

’s Avonds genieten we van onze laatste diner in Georgië!
Reistijd: 3 uur. Overnachting Tblisi.

Dag 15: Vertrek
Transfer naar het vliegveld van Tblisi en vlucht terug naar Amsterdam.

Inschrijven op deze reis

Uw reisdatum (dd-mm-yyyy)

Gegevens hoofdboeker

2e deelnemer

(Verplicht indien van toepassing)

Aanvullende gegevens

De verzekering wordt afgesloten via Natuurlijk Reizen.
De premie bedraagt 6 % van de reissom plus € 4,50 poliskosten en 21% assurantiebelasting.


Heeft u alles ingevuld? Klik dan op verzenden